Марин Николов
Марин Николов / NOVA
Владислава Тричкова с номинация от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България
Работата на репортерите на NOVA Марин Николов и Владислава Тричкова бе отличена високо по време на шестото издание на журналистическия конкурс „Светове и цветове“ на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Разследващият журналист на NOVA Марин Николов спечели наградата „Самуел Франсес“ за професионална и гражданска етика в категория „Телевизия“. Тя бе присъдена за разследването му „Синхрон на интереси“, което разкрива нерегламентирани роднински връзки и източване на еврофондове за земеделие.

„Изненадан съм, че голямата испаноговераща общност е забелязала и гледала разследванията ми, за да ги номинира и удостои с признание. То значи много за мен, защото вярвам, че в разследващата журналистика да бъдеш етичен, означава да бъдеш професионалист, и обратното“ - каза Марин Николов.

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България номинира и Владислава Тричкова за кореспонденция от и за испаноезичния свят. Репортерът на NOVA е автор на разследването „Разработка: Окупатори“, което проследява как работи престъпна група на българи, контролираща бизнес с кражби и плът в Испания.

Владислава Тричкова
NOVA

„За мен е огромна чест, че тази номинация е именно за разследването, което направихме с операторите Емил Александров и Георги Георгиев. То е изключително важно, защото не говорим само за тарторите и прекрасно организираната престъпна група. Говорим и за съдбите на деца. На непълнолетни момичета, продадени от родителите си, за да крадат или проституират. И забележете - цената им зависи от уменията в кражбите! А най-страшното е, че българските институции, отговорни за сигурността на децата у нас, не знаеха за случая. Сигнали при тях не бяха постъпвали. Тези деца сега са някъде... дали в България или по света - никой не знае. Може и да са при родителите си, които вече веднъж са ги продали“ - сподели Владислава Тричкова.

Миналата година тя получи награда в същата категория за цялостно отразяване на събитията около референдума и изборите в Каталуния.