Откриха паметник на Левски в сръбския Димитровград
Откриха паметник на Левски в сръбския Димитровград / снимка: БГНЕС
Откриха паметник на Левски в сръбския Димитровград
70475
Откриха паметник на Левски в сръбския Димитровград
  • Откриха паметник на Левски в сръбския Димитровград

Българският министър-председател Пламен Орешарски и сръбският му колега Ивица Дачич откриха бюст-паметник на Васил Левски в сръбския град Димитровград. Сред гостите на церемонията бяха министърът на културата Петър Стоянович и посланикът ни в Сърбия Антон Димитров.

Паметникът на Апостола, изработен от Валентин Старчев, се намира в градинката до сградата на общината в Димитровград. Населението на общината е около 10 700 души, по-голямата част от които са българи.

Пред 1500 души, присъстващи на откриването, премиерът Орешарски заяви, че хората са се събрали, за да отдадат почит пред духа на Левски, да се преклонят пред неговите дела и да "почерпим сили за нашето общо европейско бъдеще". Орешарски сподели, че сръбският му колега Ивица Дачич го е уверил, че българското малцинство в Димитровград ще бъде "мост между двата народа".

Двамата министър-председатели са разговаряли за подобряване на икономическите връзки и трансграничното сътрудничество между България и Сърбия, както и за привличането на инвестиции от частния бизнес.