Отбелязваме Световния ден срещу детския труд
Отбелязваме Световния ден срещу детския труд / снимка: www.sxc.hu

Днес отбелязваме Световния ден за борба с детския труд. Тази година денят минава под мотото "Дайте шанс на момичетата: Да спрем детския труд". През тази година акцентът е поставен върху труда на момичетата, защото се допуска възможността в някои държави и региони на света икономическата криза да стане причина за извеждане на момичетата от училище и въвличането им в тежки форми на детски труд, изолация и дискриминация.

Днес се навършват и десет години от приемането на Конвенция № 182 на Международната организация на труда за премахване на най-тежките форми на детски труд.

В България трудът на непълнолетните младежи се ползва със специалната закрила на българското законодателство. Непълнолетните могат да бъдат наемани на работа само след издадено от Инспекцията по труда разрешение за всеки отделен случай. Ако не е издаден документ, наемането на работа се счита за престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Забранено е назначаването на непълнолетни на работа, която е извън техните физически или психически възможности, работа, свързана с излагане на вредно физично, биологично или химично въздействие, работа, при която има риск от трудови злополуки.

Разрешение за приемане на работа на лица до 18-годишна възраст се издава от дирекция „Инспекция по труда"  по местонахождение на обекта, в което лицето ще извършва работа. За целта работодателят прави писмено искане, в което се посочват идентификационните данни за фирмата, името на лицето, за което се иска разрешението, неговото ЕГН, длъжността, която ще заема и работата, която ще извършва.

През юли и август тази година Главната инспекция по труда провежда национална кампания „Законосъобразно полагане на труд от лица до 18 години в малки и средни предприятия".