Над 500 монголски студенти са получили образованието си в България
Над 500 монголски студенти са получили образованието си в България / БГНЕС

България отдава голямо значение на партньорството си с Монголия и ще продължи да работи за задълбочаване на сътрудничеството на страната с Европейския съюз. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща в Улан Батор със своя монголски колега Цахиагийн Елбегдорж, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

През март 2015 г. българското Народно събрание ратифицира Рамковото споразумение за партньорство и сътрудничество ЕС-Монголия, което според държавния глава ще внесе повече прагматизъм и в двустранните търговско-икономически връзки.

Разширяването и диверсифицирането на българския износ за Монголия и засилването на инвестиционното сътрудничество е приоритет за България. В рамките на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Монголия през май м. г. беше актуализирана и двустранната договорно-правна база в широк кръг от области, което създава възможности за реализацията на взаимноизгодни проекти.

Над 500 монголски студенти са получили образованието си в България
netinfo
Като особено перспективни сфери в двустранното сътрудничество държавният глава посочи съвместното провеждане на геолого-проучвателни изследвания, добив и преработка на полезни изкопаеми и минерални суровини и реализацията на общи проекти във водния сектор.

Двамата президенти обсъдиха и развитието на двустранния обмен в сферата на образованието и науката. Повече от 500 монголски студенти са получили образованието си в български висши училища, а над 3000 монголски граждани са осъществили научни специализации в България.

В скоро време ще бъде подписана и Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2017-2020 г. Предстои с подкрепата на страната ни да бъде построена оранжерия в Монголия, а у нас да бъдат приети за обучение монголски студенти за обучение в сферата на селското стопанство.

На 15 юли българският държавен глава ще участва в церемонията, с която официално ще бъде открита 11-ата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните членки на Азиатско-европейския форум (АСЕМ) и ще направи изказване пред участниците във форума.