Над 4000 деца в Пловдивска епархия изучават религия
Над 4000 деца в Пловдивска епархия изучават религия / снимка: DarikNews.bg, Деляна Михнева

Над 4000 деца от Пловдивската епархия посещават класове по вероучение. 165 са паралелките в различните училища, в които религия преподават 70 учители. Данните съобщи Пловдивският митрополит Николай при започването на Първата национална конференция на учителите по религия в Пловдив.

Той откри форума с приветствено слово и молитва. Думите му бяха насочени към важността на часовете по религия като противодействие на детската престъпност. Той подчерта, че аргументите на образователното министерство да не разреши часовете по религия да станат задължителни не са ясни, но църквата няма да се разколебае в позицията си по въпроса. Дядо Николай благодари на родителите, избрали вероучението за децата си. Бог не работи с количество, а с качество. Целта е спасените да са повече, но всичко е въпрос на личен избор, каза още митрополитът.

Пловдивската епархия се състои от девет духовни околии: Пловдивска, Пазарджишка, Асеновградска, Смолянска, Пещерска, Панагюрска, Хасковска, Карловска и Ивайловградска. Броят на храмовете и манастирите в нея е около 470.

Други новини от Пловдив