Нацисткото минало на Нобеловия лауреат Гюнтер Грас
Нацисткото минало на Нобеловия лауреат Гюнтер Грас / netinfo

В статия, излязла в днешния брой на испанския всекидневник “Паис,” перуанският писател Марио Варгас Льоса пише, че не разбира мащабите на реакциите около признанията на Нобеловия лауреат за литература, германеца Гюнтер Грас за нацисткото му минало.

„Това засяга ли литературното творчество на Гюнтер Грас? В ниаккъв случай”, казва Льоса. Според него в цивилизацията на шоуто, в която живеем, скандалът, който днес изглежда огромен, скоро ще бъде изместен от друг и забравен. „Съвсем не съм изненадан, че Гюнтер Грас е крил принадлежността си към елитна нацистка част. Защо е крил? Просто защото се е срамувал и е съжалявал, че е носил тази униформа и защото неговите политически и литературни противници щяха да се възползват, за да го дискредитират, обяснява перуанският писател. А защо е решил да говори сега? Без съмнение, за да облекчи съвестта си и защото е знаел, че рано или късно този далечен епизод от младостта му ще излезе на повърхността”, добавя Варгас Льоса.

Предвиденото за началото на септември излизане на автобиографията-изповед на Гюнтер Грас бе изтеглено напред заради скандала. Книгата "Beim Huеten der Zwiebel" (Белейки лука) бе отпечатана в 150 000 екземпляра и на практика е изчерпана.