Наближава крайният срок за журналистически материали за наградата на омбудсмана
Наближава крайният срок за журналистически материали за наградата на омбудсмана / netinfo

На 18 януари 2007 г. омбудсманът на Република България Гиньо Ганев учреди Годишна награда за журналисти, които чрез своята работа и публикации са допринесли за разкриването на прояви на лоша администрация или нарушения на правата на гражданите от държавни и общински органи или от организациите, които предоставят обществени услуги.

Наградата има за цел да бъде форма на обществено признание към онези журналисти, които чрез работата си са доказали, че са истински говорители на справедливото обществено мнение и защитници на правата на хората.

Крайният срок за изпращане на материалите е 16 ноември 2007 г. Журналистическите материали за участие в конкурса могат да бъдат изпращани от медиите и/или журналисти, от граждани и организации в канцеларията на омбудсмана на адрес: София, ул. „Г.С.Раковски” 155 или на електронен адрес: pressoffice@ombudsman.bg

Материали ще се селектират и чрез мониторинг на съответните медии, координиран от администрацията на омбудсмана. Наградата ще бъде връчена на 10 декември 2007 г. - Международния ден на правата на човека.

Наградата ще се връчва в четири категории: за материал, публикуван в печата; за репортаж или предаване, излъчени по национални или регионални радиостанции; репортаж или предаване, излъчени по национална или кабелна телевизия; за материали в интернет информационни и коментарни издания.

Номинациите ще се селектират от определено от омбудсмана специално жури, участие в което ще вземат изтъкнати общественици, правозащитници и публицисти. Журито ще оценява журналистическите материали, съобразно тяхната безпристрастност, обективност и обоснованост.

Работата на журналистите, които ще се състезават за наградата, би следвало да бъде посветена на актуални и общественозначими теми, свързани с: случаи на констатирани прояви на лоша администрация и нарушаване на правата на гражданите, в резултат на журналистически материали; насърчаване на добри практики в отношенията между гражданите и администрацията и на междуетническата и религиозната толерантност, с доказан широк обществен отзвук; нарушения на основните права на гражданите и прояви на дискриминация; дейността на държавни или общински органи, които създават съмнения за несправедливост, корупция или злоупотреба с власт; липса на прозрачност и случаи, в които публичен орган отказва да предостави информация, която е длъжен да предостави на гражданите; случаи, в който държавата и общините необосновано бавят и не мотивират своите действия и актове; случаи, на злоупотреби и нарушения при предоставянето на обществени услуги, като например топлофикация, електроснабдяване, ВиК и пр.

За 2007 година за всяка категория ще бъде връчена по една награда – почетен плакет и 3000 лв., както и по едно поощрение от 1000 лв.