Младенова&Добчев фаворити за „Аскеер”
Младенова&Добчев фаворити за „Аскеер” / снимкa: www.sxc.hu
Младенова&Добчев фаворити за „Аскеер”
18910
Младенова&Добчев фаворити за „Аскеер”
  • Младенова&Добчев фаворити за „Аскеер”

Спектакълът на тандема Маргарита Младенова и Иван Добчев „Сънят на Гогол” ще се бори за девет награди „Аскеер”. Номинациите за най-престижните театрални отличия бяха обявени тази сутрин. Церемонията по връчването им ще бъде в Театъра на Армията на 23 май – в навечерието на Деня на славянската писменост и култура. Тази година почетният „Аскеер” е за актьора Георги Черкелов.

 

Спектакълът „Сънят на Гогол” на театър „Сфумато” е номиниран в едни от най-важните категории – за главна женска, главна мъжка роля, сценография, режисура, най-добър спектакъл. С по четири номинации за „Аскеер” са „Изкуството да смиташ боклука под килима” и „Калугила” – постановки съответно на Драматичния театър в Пазарджик и на този във Варна.

 

Малин Кръстев, Николай Урумов и Цветан Алексиев ще се борят за „Аскеер” за главна мъжка роля. При дамите състезанието ще е между Ирмена Чичикова,  Росица Александрова и Снежина Петрова. Освен Маргарита Младенова и Иван Добчев за най-добър режисьор са номинирани още Десислава Шпатова и Явор Гърдев. А най-добрият спектакъл ще бъде избран между „Изкуството да смиташ боклука под килима”, „Сънят на Гогол” и „Калигула”.

 

За първи път тази година номинациите бяха определени от жури, в което членуват и хора на изкуството, работещи извън театъра на Армията. Досега именно неговият колектив определяше кой ще се състезава за „Аскеер” и кой ще го получи. В новото жури са имена като Илка  Зафирова, Мария Каварджикова, Владо Пенев, Иван Бърнев, Стоян Алексиев – всички те, носители на “Аскеер”.

 

Засега организаторите на церемонията по раздаването на наградите „Аскеер” отказват да кажат какво ще представлява тя. Дълги години неин режисьор беше Влади Люцканов, а за първи път през 2008 г. я направи актрисата Диана Добрева.

 

Ето и още номинации за „Аскеер”:

 

Поддържаща мъжка роля

 

Владимир Пенев за ролята на Левон в „Тихи, невидими хора”

Захари Бахаров за ролята на Пип  в „Три дъждовни дни”

Стефан Мавродиев за ролите си в „Страхотни момчета”

 

Поддържаща женска роля

 

Албена Георгиева и Мирослава Гоговска за ролите си в „Сънят на Гогол”

Ангелина Славова за ролята на Енджи в „Тихи, невидими хора”

Станка Калчева за ролята на Джанет Бърмайстър в „Страхотни момчета”

 

Сценография

 

Васил Абаджиев за „Краят на играта”

Венелин Шурелов за „Родилно петно”

Даниела Олег Ляхова за „Сънят на Гогол”

 

Костюми

 

Даниела Олег Ляхова за „Сънят на Гогол”

Елена Иванова за „Балът на крадците”

Петя Стойкова за „Сухи сладки за черен следобед”

 

Музика

 

Антони Дончев за „Красотата спи”

Асен Аврамов за „Сънят на Гогол”

Калин Николов за „Калигула”