Минските споразумения не се спазват, заяви украинският посланик у нас
Минските споразумения не се спазват, заяви украинският посланик у нас / Каролина Кузманова, Дарик Благоевград,

Ситуацията в Украйна след анексирането на Крим е изключително сложна. Минските споразумения не се спазват, особено от началото на ноември. Това заяви Микола Балтажи - извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, по време на посещението си в Благоевград.

На брифинг в сградата на Областната администрация в града, заедно със заместник-областния управител Асим Адемов, посланикът коментира ситуацията в Украйна, както и възможностите за икономическо сътрудничество с България и в частност с Благоевградска област.

"За жалост, ситуацията след анексирането на Крим, в Донбас, се усложнява от проруските терористи, подкрепяни от самата Русия, особено от началото на ноември. Не се спазват Минските споразумения. Те просто се игнорират", каза посланикът. "Военната агресия, за жалост, продължава. И не само военната, продължава и информационната агресия, продължава и агресията в областта на икономиката и енергетиката".

Микола Балтажи поясни, че украинското правителство продължава да извършва реформи във всички сфери, започвайки от сферата на отбраната и сигурността, децентрализация на властта, регулация на икономиката и борба срещу корупцията.

"Създадено е антикорупционно бюро. Имаме и антикорупционен прокурор. Всичко това е ново и се подкрепя от украинския народ, който поиска добър достоен живот, като излезе на Майдана през миналата година", каза той.

Украинският посланик изрази надежда, че с въвеждането на действието на Зоната за свободна търговия от 1 януари 2016 г. ще се увеличат и улеснят възможностите за икономическо сътрудничество с България.

"Много предприятия и компании от Украйна търсят пазари в други региони, преди всичко в Европа, Азия и Латинска Америка, защото рязко е намалял, почти три пъти, търговският обмен с Русия", заяви той. По негова покана предприятията, фирмите и компаниите ще вземат участие в мащабен бизнес форум, договорен по време на официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Украйна през юли тази година, който ще се проведе в Бургас през 2016 г.

Балтажи заяви още, че България е една от добрите дестинации за украинските туристи, особено за зимния туризъм. Той поясни, че се надява на установяване на партньорски връзки между Благоевградска област и област от Украйна. Към момента десет са спогодбите за сътрудничество между области от двете държави.

Чуйте още в звуковия файл.