Международна конференция “Балканските измерения на фамилия Мустакови”
Международна конференция “Балканските измерения на фамилия Мустакови” / netinfo

Международна научна конференция на тема “Балканските измерения на фамилия Мустакови” ще се проведе днес и утре в Регионален исторически музей – Габрово. 28 са участниците, които ще изнесат доклади. Те са от България, Сърбия и Гърция. Участие ще вземат представители на Софийски университет, Югозападен университет, Варненски и Великотърновски университет и на Института по балканистика към БАН. Като вариант за по-широка публичност на темата Мустакови е представената камерна изложба с документални свидетелства за тях от Български исторически архив при Народната библиотека в София и веществени материали, съхранявани в РИМ – Габрово, които са илюстрация на развитието на габровското търговско съсловие от ХIХ век.

Идеята за по-задълбочени изследвания и организиране на конференция за тази известна габровска фамилия принадлежи на проф. Никола Плавшич от музея в гр. Неготин, Сърбия. Дейността на родът Мустакови се вписва в историята на още четири балкански държави – Сърбия, Румъния, Русия и Гърция.

Историческият факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Института по Балканистика към БАН възприемат инициативата за такъв мащабен проект като възможности за сътрудничество с международни научни и културни институции, които съхраняват документи по темата. Липсата на всестранно проучване за дейността и изявите на популярната през периода на Възраждането габровска фамилия Мустакови, кара Историческия музей да приеме не само домакинството, но и да бъде съорганизатор на съвместната научната изява.

Целта на конференцията е да се насочи вниманието на повече специалисти, занимаващи се с история на балканските народи през втората половина на ХVІІІ и ХІХ век, към малко изследвани проблеми. Родът е с принос в стопанското, политическо и културно Възраждане на българите.

Други новини от Габрово