Личен разговор с Наум Шопов
Личен разговор с Наум Шопов / netinfo
Личен разговор с Наум Шопов
33128
Личен разговор с Наум Шопов
  • Личен разговор с Наум Шопов

Документалният филм на Георги Тошев "Личен разговор" за актьора Наум Шопов ще бъде представен тази вечер в Народния театър. Лентата е посветена на 80 годишнината на един от най-мъдрите ни интелектуалци. Той рядко дава интервюта, затова и разговорът му с журналиста е истинско събитие. Макар неотдавна Наум Шопов да претърпя поредна сърдечна операция, сега той се чувства по-добре и е почти сигурно, че ще присъства на премиерата на документалната лента за него, която ще бъде показана в камерната зала на Народния театър.

Георги Тошев чака своя личен разговор с Наум Шопов 14 години. Точно преди толкова, като журналист във вестник "24 часа", той моли актьора за интервю. Тогава Наум любезно му отказва, а преди няколко месеца му съобщава, че вече е готов да говори.

Георги Тошев: Истината е, че Наум Шопов, в своята над 50-годишна кариера, е дал официално 12 интервюта. Приемам този подарък от Наум като един от най-големите комплименти в моя скромен журналистически опит. Защото се оказа, че ако умееш да чакаш, ти ще дочакаш своя момент.

В документалния филм "Личен разговор" Наум Шопов си позволява да бъде поразително откровен. Пред Георги Тошев той споделя истории, които по-късно, оказва се, дори децата му не са чували.

Георги Тошев: Във филма той признава за моментите, в които е прекалявал с чашката, за моментите, в които животът му се е струвал безсмислен. Неговият живот е филм. Всичко, което се случва с баща му, който изчезва, връща се от Белене, Наум, който работи в мина, зачеркнатата му биография от ВИТИЗ...Той е приет на едно от първите места, след това е зачеркнат от списъка. Теб те приемат, ти си виждаш името и после те зачеркват. Наум ме допуска много навътре.

Месец октомври в Народния театър е обявен за "Месец на Наум Шопов". Освен прожекцията на документалния филм за него там предстоят откриване на изложба със снимки на някои от най-значимите му роли в театъра, както и представяне на недовършената му автобиография.