Жена живее 3 години с 15-сантиметрова пинсета, забравена в корема й след операция, съобщи NOVA. Ганка Христова е медицинска сестра. Работила е повече от 10 години в Израел, където е гледала възрастни хора със здравословни проблеми. Преди три години се налага да й направят неотложна операция на дебелото черво.

Шокиращи лекарски грешки (ВИДЕО)

Заради влошеното си състояние Ганка остава в болницата по-дълго от предвиденото, а когато състоянието й се стабилизирало и дошло време да се прибере в България, разбрала, че паспортът й е изтекъл. Въпреки изтеклия паспорт успява да напусне Израел с приятел, който гарантира за нея със собствените си документи. Това обаче не се оказал единственият проблем на летището.
 

Вижте най-известната лекарска грешка


„Няколко пъти ме връщаха, пищи цялата система. Както обичайно свалят се обувки, метали. Системата обаче продължаваше да пищи. Час преди полета ме пуснаха и ми съобщиха, че нямам право да влизам в страната 5 години”, разказва Ганка Христова. В този момент тя не подозира, че в корема й има 15-сантиметрова пинсета, забравена след операцията. Тя не разбира откъде идва проблемът в продължение на няколко месеца. След безброй прегледи жената разбира за забравената пинсета и се обръща към болницата в Израел.

Българка жертва на лекарска грешка в Канада, забравили метална скоба в нея

Да се върне в Израел за експертиза обаче не може заради забраната, която е получила на летището за изтеклия си паспорт и заради нарушаването на закона. На снимките, направени в болница у нас, ясно се вижда пинсетата. Ганка е здравно осигурена. У нас операции за премахването на последствията от лекарски грешки като тази се поемат от Здравната каса, но не и страничните разходи като престой и консумативи.

Откриха забравена марля в гърлото на оперирана пациентка

От голямо значение е и какво е забравено в корема й и ще има ли странични ефекти. Ганка не може да си позволи да плаща. Българската болница е изчислила колко струва да направят операция и да й извадят пинсетата извън здравната каса. 10 000 лева, които Ганка очаква да платят от израелската болница.

Медицинска грешка - третата причина за смъртност в САЩ

Според посолството на Израел всеки, който иска статутът му за влизане в страната да бъде преразгледан, може да подаде молба с необходимите основания и аргументи в посолството. По думите на Ганка тя подала такова искане заради медицинския си проблем. Така, за да докаже, че пинсетата е попаднала в корема й след операцията в Израел, Ганка трябва да отиде там. Тя не може да го направи в следващите две години, докато има черен печат или докато не й разрешат да влезе за фиксиран период. Дотогава българката ще събира пари за операцията у нас и ще се надява забравената пинсета да не доведе до нови усложнения.
nova.bg