Колко четат тийнейджърите
Колко четат тийнейджърите / снимкa: Sofia Photo Agency
Колко четат тийнейджърите
27095
Колко четат тийнейджърите
  • Колко четат тийнейджърите

72% от тийнейджърите смятат четенето за „приятно бягство от реалността и отмора". 24% от тях го приемат като „полезно и необходимо занимание". Само 1% от анкетираните определят четенето за „ скучно задължение". Това показват данните от проведена анкета в рамките на кампанията „Якото четене", организирана от младежкия сайт „Teenproblem.net". 

В „Якото четене" са се включили 4272-ма потребители на възраст между 13 и 25 години, които са отговорили на 1092 въпроса. 30% от отговорите са верни, като най-много верни отговори е получил въпрос, свързан с книгата „Тина и половина", за това дали героинята в крайна сметка успява да отслабне с диети до края на романа.

Александър Ненов, мениджър на сайта каза, кои са най-предпочитаните автори сред подрастващите:

„Стефани Майер, естествено, на второ място Стивън Кинг, а веднага след него е Иван Вазов, което е шок за всички. Ние изключително се радваме, че и български класически автор се появи в класацията точно след Стивън Кинг, един от най-популярните западни автори. Най-интересното беше, че 82 процента от анкетираните бяха жени, тост бяха по-будни и четяха повече от мъжете, които са с ранните 18 процента".

Основната цел на кампанията е да популяризира четенето сред младите.