Пукльовците
Пукльовците / NOVA
Предстои уникално за България състезание, в което деца в 3-ти и 4-ти клас ще премерят своите сили за работа в екип чрез игрите „Пукльовците“.
През април и май ще се проведе първото по рода си онлайн състезание с виртуални екипи в България. Ще има 3 турнири (на 24.04, 01.05 и 08.05), които са отворени за всички желаещи. Първите три отбора от всеки турнир ще се класира за ФИНАЛА на 14.05. На него ще се определи кой е "Най-добрият виртуален екип в България (3 - 4. клас)".

Участието в състезанието е напълно безплатно, но е необходима предварителна регистрация на https://thepoppals.com/tournament/. Също така, благодарение на финансовата подкрепа на Виваком, за всички финалисти ще има награди, а победителите ще получат предпремиерно настолната игра за „Нефтопукльовците“.

Единствените критерии за участие са екипите да се състоят от 4 деца, които са в 4-ти или по-малък клас, а условието ще бъде те да играят с Пукльовците онлайн и отдалечено едно от друго (напр. всяко дете от вкъщи). Задачите, които децата ще решават са свързани с учебния материал по математика и български език за 3-ти клас, но ще изискват висока степен на сътрудничество и кооперативност. А това във виртуална среда е още по-трудно и са нужни още по-добри умения за работа в екип – тема, която е изключително актуална в днешните условия на дистанцирано обучение и работа от вкъщи.

Състезанието се организира от "Пукльовците". Това са дигитални игри, които имат за цел да научат децата да работят в екип. Базирани са на учебния материал от 1-ви до 4-ти класи и идват със специална методика на обучение, разработена с експерти от Софийски университет. Героите в играта се борят с различни екологични проблеми – като замърсяване на водата и въздуха, разделно събиране на отпадъци, изсичане на горите. По този начин децата се учат да им „пука“ за другите и за света около тях. Оттам идва и името на играта.

От няколко седмици „Пукльовците“ могат да се играят и онлайн, самостоятелно в домашна среда. Целта е децата да могат да упражняват научения учебен материал чрез игра - сами или в отбор с цялото семейство. Така, по един ангажиращ и увлекателен начин, семействата ще могат да съчетаят полезното с приятното. А учителите ще имат още един дигитален образователен инструмент, с който да обогатят учебния си процес.

До края на извънредното положение, „Пукльовците“ ще бъдат достъпни безплатно за всички на адрес: http://puk.bg.

През месец май ще излезе и първата настолна игра на „Пукльовците“ – „Нефтопукльовците“. Тя ще бъде предназначена за вкъщи и ще дава възможност на цялото семейство да работи в екип, за да помогне на един „Нефтопукльо“ да почисти най-големите нефтени разливи в историята на човечеството. „Това е естествено продължение на дигиталните ни игри, които са предназначени за училище. Само че, докато в училище липсват технологии, у дома те са в повече. Ето защо на семействата предлагаме физически игри. И им препоръчваме редовно да упражняват уменията за работа в екип на своите деца и вкъщи. Защото само в училище не е достатъчно. Родителите също трябва да бъдат част от този процес.“, казва един от създателите на „Пукльовците“ Ставрос Ставру.

Повече информация за „Пукльовците“ може да намерите на: http://thepoppals.com.