25-годишен студент от Варна притежава най-голямата колекция от билети от градския транспорт. Той има 22 000 талони от рейсове в морската ни столица.
 
Събирана повече от 10 години колекцията се увеличава и днес, въпреки че младежът вече активно шофира.
 
Всичко започва когато Никола е седмокласник.
 
Налагаше ми се да пътувам много. И си бях казал - колко разходи ще имам за транспорт. Така събрах за около два месеца 300, после исках да видя колко още пари ще похарча и така започнаха да се събират доста билети. Превърна ми се в хоби, слагах ги в книги - да са гладки, разказва младежът.

DarikNews.bg, Деян Герговски

Така леко-полека колекцията набъбнала. Никола започнал да систематизира и отделя билетите в пликове, след това в кутия от обувки, но накрая се наложило да им се отдели специално място.
 
Моето семейство ми правеше постоянно забележки да ги разкарам тия хартийки като малък, обяснява той. По-късно обаче всички се включили в събирането. А Никола успял да запали и свои приятели да събират.
 
Веднъж годишно той ги брои и описва в книга. Между всички билети - той има и любими. Показва стари билети - от 1995 г., такива с повтарящи се номера и еднакви цифри.
 
Оказва се, че именно заради тези с еднаквите цифри се конкурирал с пътници, които вярвали, че цифрите носят щастие и също ги искали.
 
Събирането на билети пък води и до редица комични ситуации с кондуктори.
 
Молил съм ги да ми запазят - като видиш, че идва сериен номер с еднакъв, може ли да ги закупя предварително. Ще ви дам парите, разказва Никола.

DarikNews.bg, Деян Герговски

Имал съм куриози - давали са ми билети , ама много в джобовете, идва контрола и аз в бързината бързам и се изсипва една камара билети и таз контролата седи и ме гледа - и аз: не е каквото си мислите, смее се той.
 
Преди година варненецът решил да продаде колекцията си. Купувачите обаче му предлагали ниска цена. Той решил да я запази, заради нейното значение.
 
Значи труд и постоянство. Това е хоби, това е нещо, с което може да се отличиш. Постоянството е важно нещо и това е много години труд, заявява Никола.
 
Той има друго желание за колекцията - да влезе в Гинес.
 
Колекцията е реално най-голямата в България. Търсил съм, търсил съм – няма. В по-далечен етап, когато омръзне - защото все някога ще омръзне - най-вероятно ще я даря на музей във Варна, казва той.
 
Дотогава обаче - колекцията от билети от варненските рейсове ще остане на сигурно - близо до Никола.
nova.bg