Какво издава за хората изборът на домашен любимец?
Какво издава за хората изборът на домашен любимец? / Thinkstock/Getty Images

Мащабно проучване, направено сред потребителите на социалните мрежи в САЩ, разкрива любопитни подробности за собствениците на котки и кучета, пише в. "Дейли експрес".

Анализирали били 160 000 профила, публикувани от потребители снимки, събития, споделяния и харесвания, с цел да откроят различията между любителите на котки и тези на кучета.

Защо не трябва да кръщавате кучето си Чарли и котката си Оскар

Анализът например е показал, че по-голям процент от предпочитащите котки - 30 на сто, са необвързани, спрямо 24 на 100 от почитателите на кучета.

В емоционален план проучването разкрива, че "коткарите" са по-експресивни и споделят по-голям обхват от чувства в статусите си, като най-често се "заявяват" като уморени, отегчени или тъжни. За разлика от тях, "кучкарите" по-често изразяват вълнение или гордост.

Котките разбират законите на физиката

Проучването показва още, че любителите на кучета имат по-широк социален кръг - средно с 26 приятели повече от любителите на котки.

Като цяло, сред любителите на котки и кучета се наблюдава тенденция приятелите им да са със сходни предпочитания към въпросните животни.

Анализът показва също, че повечето любители на кучета живеят в провинциални райони, в които питомците им разполагат с повече свобода, докато в градовете преобладават любители на котки.

Различията между "коткарите" и "кучкарите" стигат и до техните предпочитания към книги, телевизия и филми.

Оказва се, че онези, които предпочитат котки, се отдават на заниманията на закрито като четене и гледане на телевизия. Очаквано, любителите на кучета са привърженици на заниманията на открито.

"Коткарите" обикновено са фенове на фентъзи, научнофантастични продукции и анимета, докато "кучкарите" предпочитат любовни истории и шоута за най-добрите четириноги приятели на човека.

Източник: БТА