Котките разбират законите на физиката
Котките разбират законите на физиката / ThinkStock/Getty Images

Котките са наясно със законите на физиката и добре разбират причинно-следствената връзка на явленията, установи японски екип учени от университета в Киото, пише в. "Дейли мейл".

С тези си умения писаните могат да предвидят местоположението на невидима за тях плячка по звука. Те са усъвършенствали интелекта си, тъй като често им се налага да ловуват в условия на почти нулева видимост.

Разкриха защо котките подбутват паничката с вода, преди да пият

Екипът от Киото установил, че котките изкарват повече време втренчени в контейнери, които издават звук, когато бъдат разклатени. Това означава, че те разбират законите на физиката и могат да предположат с голяма точност дали ще се появи или не някакъв предмет.

Котешкият характер според цвета на козината

От направените тестове се оказало, че тези наши домашни любимци притежават и рудиментарни разбирания за гравитацията. Японските учени отделили особено внимание на това как котките узнават за присъствието на скрит предмет и как предвиждат вида му въз основа на издадения шум.

Ето защо котките по цял ден се занимават с тоалета си

Екипът заснел реакциите на 30 котки, на които били представени контейнери с издаващи шум предмети и празни образци. Специалистите били удивени от точността, с която животните "добавяли" в съзнанието си липсващата им информация.

Източник: БТА