Как се сбогуваха актьорите с Илия Добрев
Как се сбогуваха актьорите с Илия Добрев / Thinkstock/Getty Images
Как се сбогуваха актьорите с Илия Добрев
84592
Как се сбогуваха актьорите с Илия Добрев
Как се сбогуваха актьорите с Илия Добрев
  • Как се сбогуваха актьорите с Илия Добрев
  • Как се сбогуваха актьорите с Илия Добрев

Последно сбогом с големия български актьор, режисьор и преподавател Илия Добрев. На 19 февруари - датата, на която България се прекланя пред Васил Левски, издъхна актьорът, чиято най-известна роля бе именно тази на Апостола на свободата.

Илия Добрев има близо 200 роли в театъра, киното, телевизията, самият той е режисьор на много спектакли. От 1975 г. е преподавател по актьорско майсторство в екипа на Стефан Данаилов в НАТФИЗ. От 2001 г. е професор в театралната и филмова академия.

Неговите ученици го наричаха Учителя. Десетки присъстваха на поклонението на Добрев.

За да си вземе последно сбогом с Илия Добрев, на поклонението беше актрисата Искра Радева:

"Днес е много тъжен ден за българския театър, защото загубихме един блестящ артист, един прекрасен режисьор, невероятен човек и скъп приятел. Както беше блестящ актьор, така беше и невероятен режисьор, с който беше изключително приятно да работиш. Нямам думи какво губи българският театър днес".

"Още като студент се срещнах с Илия Добрев и всичко, което съм научил за театъра и което обичам, съм го научил от него", разказа актьорът Веселин Ранков.

"За професора ми е трудно да говоря в минало време. Той е голям учител и голям човек, страхотно сърце. На много неща ме е научил и му желая лек път", каза актьорът Мариян Бачев.

Да го изпрати в последния му земен път дойде и Латинка Петрова:

"Великолепен приятел, колега, ние сме завършили заедно. От нашия клас осиротяваме много бързо. Той беше много истински, един приятен събеседник и един тъжен самотник. Пишеше, мислеше, умуваше, смееше се... Илийчо беше всичко".