/ iStock/Getty Images
Домашните любимци са част от семейството и, въпреки битовите трудности, не трябва да се отказваме от грижите да тях. Това апелират от фондация „Четири лапи“.

От организацията са изготвили списък със съвети и предложения, които да помогнат на семействата с домашни любимци да намалят разходите за храна и отглеждане въпреки растящата инфлация.

От фондацията призовават семействата да не се отказват от домашните си любимци, а да следват няколко лесни правила, свързани с отглеждането на животинките. Хубаво е разходите по грижите за тях да се планират в бюджета на домакинството.

Стопаните биха могли да се ориентират към по-евтини опции за храна, без да правят компромиси с качеството. От „Четири лапи“ съветват още да се пазарува от квартални зоомагазини, а не от големи вериги. Там, където продавачите познават стопаните, са склонни да им направят отстъпки или да им доставят нещо персонално за любимеца. Големите вериги зоомагазини наистина поддържат огромно разнообразие, но често работят с конкретни марки и по-високи цени, казват от фондацията.

Пазаруването в по-големи разфасовки също е по-изгодно.

Проверете дали имате опции да пазарувате по-изгодно от друг град, когато сте на път - цените в по-малките градове често са различни от тези в големия град може би разнообразието не е толкова голямо, но все пак - подобно пазаруване би могло да ви спести пари, казват още от „Четири лапи“.

Ако имате домашно консервирано месо без подправки и сол, то би било идеален вариант за менюто на домашния любимец, дори би му се сторило като деликатес. Замразената храна е друг вариант, които може да се съхранява дълго време и да облекчи бюджета, допълват от фондацията.

Друг съвет към стопаните е да планират посещенията при ветеринар, за да включат разходите по преглед или ваксина в бюджета си за съответния месец.

Играчките и аксесоарите на домашния любимец съвсем не е задължително да са скъпи, може дори да са направени от подръчни материали, е друг съвет на фондацията.

Още за домашните любимци четете на dogsandcats.bg
БТА