/ БГНЕС
Оскар преодолява летните горещини в Обединените арабски емирства, като тренира във фитнес зала, натоварвайки се на бягащата пътека два или три пъти седмично. В това няма нищо необичайно - освен че... Оскар е куче.

Тъй като все по-силните температури в Персийския залив стават опасни за здравето на фона на опасенията за темповете на климатичните промени, тези, които могат да си позволят да не работят навън под палещото слънце, остават вътре при климатиците. А за собствениците на разглезени домашни любимци, които могат да отделят пари, климатизираната фитнес зала за кучета се превръща в привлекателна възможност.

"През зимата го извеждах навън, но през лятото той оставаше изолиран", казва собственикът на Оскар Мозалфа Хан, пакистански емигрант. "Защото винаги, когато го извеждам навън, той се разболява от жегата."

Богатият на ресурси Персийски залив е сред регионите, които са най-застрашени от глобалното затопляне, като някои градове са изправени пред перспективата да станат необитаеми до края на века. Температурите в ОАЕ често се покачват над 45 градуса по Целзий и могат да останат над 40 градуса по Целзий дори след полунощ. ОАЕ, подобно на други страни от Персийския залив, изпадат в частична хибернация по време на дългите и горещи лета, като тези, които могат да си го позволят, остават затворени в климатизирани домове и работни места.

Оскар, уелско корги, сега тренира в Posh Pets Boutique and Spa в Абу Даби - магазин и салон за разкрасяване, който предлага това, което е обявено за първата фитнес зала за кучета в света.

Преди да започне да тича, персоналът внимателно го закрепва с ремък на една от двете адаптирани машини за бягане, като от двете му страни има стъклени прегради, за да не падне. Вместо да бъдат настроени на определена скорост, бягащите пътеки автоматично се адаптират към темпото на всяко куче.

Собственикът на Оскар започнал да го води във фитнес залата, след като ветеринарният лекар го посъветвал да не го разхожда навън през лятото заради риска от топлинен удар.

Мансур ал-Хамади, собственик на "Posh Pets", който обича кучетата, взима по един дирхам (25 американски цента) на минута за ползване на бягащите пътеки, или 7,5 долара за половинчасово бягане. Експертите твърдят, че кучетата трябва да се упражняват поне 30 минути дневно.

"Внимателно проучихме проекта, за да го направим 100 процента безопасен. Всичко беше подбрано внимателно, за да се избегнат всякакви бъдещи проблеми и за да не навредим на кучетата", добавя той за АФП.

Десъни, седеммесечна немска овчарка, е друг редовен посетител, който посещава залата и си играе с другите кучета.

"За здравето на кучето е по-добре то да прави упражнения и да се изморява", казва собственикът на Дестъни Фахед ал-Монджед. "Използването на машината за бягане на закрито е най-доброто решение."

А Дестъни наистина се мори яко. По време на скорошно състезание на бягащите пътеки, тя записала най-висока скорост.
БГНЕС