/ netinfo
Летните фестивали са неизменима част от живота на младите хора днес и всъщност са си едно цяло приключение, обикновено продължаващо около седмица. Подготовката за него е силно специфична, макар и да има доста прилики с ходенето на палатки в планината или на плажа.

Какво трябва да вземем с нас, когато отиваме на фестивал?

На първо място трябва да помислим за мястото, където се намира фестивала – географско положение, климат по това време на годината, обичайно количество валежи, има ли нещо специфично за самия терен и т.н.

Колоритни, забавни, усмихнати – избрани моменти от фестивала Nova Rock (СНИМКИ)

Например, фестивалът Nova Rock в Австрия се намира сравнително на север от България и ще се проведе на 14-17 юни тази година. Температурите през лятото са с няколко градуса по-ниски от тукашните, има по-голяма вероятност за валежи и опасност времето да захладнее значително. В този случай трябва да помислим за подходящо облекло. Обикновено то включва:

Стабилни и удобни обувки. Забравете за сандали, чехли или открити обувки. Не искате да се изцапате или да стъпвате по малки камъчета през цялото време. А има и опасност някой да ви настъпи. Необходими са ви, на първо място, удобни обувки, понеже ви чакат 4 дни трамбоване между сцените, множеството барове, заведения за хранене и къмпинга(или мястото, където нощувате, ако сте си наели такова). Хубави летни туристически обувки биха свършили работа. Военните кубинки са вариант, единствено ако са удобни и проветриви. Лято е все пак.

рок фестивал
netinfo

Гумени ботуши – ако сте сигурни, че очаквате да вали. Това е единственото спасение от евентуалната кал. Такава обикновено има. Доста. Намират се сравнително евтини чифтове в повечето магазини. А в интернет има и такива с по-екстравагантни шарки, които са наистина забавни и привличат вниманието.

The Prodigy, Iron Maiden и много други ще свирят на Nova Rock

Дъждобран или пончо. Не, чадърите не са разрешени. От една страна поради мерки за безопасност, от друга, защото пречат по време на концертите. Отделете пари и си купете един хубав дъждобран за многократна употреба. Необходимо е да е здрав и да покрива колкото се може, по-голяма част от тялото ви. Не искате да сте с мокри крака и панталони.

Маска срещу прах или кърпа за лице. Чудили ли сте се защо каубоите винаги носят кърпи около лицето си? Заради праха. Ако времето е сухо, очакват ви големи количества прах, който се носи, докато марширувате бодро с тълпата към другата сцена за следващия концерт. Решението е кърпа или маска. Връзвате пред носа и устата и нещата се оправят. Кърпи може да купите и на място, но надали ще искате да дадете 5 евро за изрязано парче плат, като може те да си вземете нещо по-адекватно оттук.

рок фестивал
netinfo

Дрехи – шорти, тениски, поли, шапка и други летни и леки неща, за които няма да ви пука, че ще изцапате. Абсолютно е сигурно, че ще ги изцапате. Сметнете си поне по един комплект на ден плюс резервни. Доста хора използват всевъзможни карнавални костюми тип гащеризон, които са ужасно забавни и внасят страхотен колорит на фестивала и същевременно им спестяват проблема с цапането на дрехите. Може да помислите за нещо такова, а защо не и цялата ви група да е облечена като комиксови герои, например. Варианти има много.

Връхни дрехи – суитчъри, леко яке тип ветровка, удобни панталони. Възможно е да захладнее, възможно е да задуха хладен вятър – бъдете подготвени за целта. При едно рязко захладняване, е възможно температурната амплитуда да е около 10-15 градуса и ако предния ден сте се радвали на 30 градусовата жега, то утре може да мръзнете на 15 градуса през лятото.

Слънцезащитен крем, слънчеви очила и репелент срещу насекоми – полезни неща, чието предназначение е ясно. Задължителен компонент от багажа ви.

Настаняването е доста важна част от фестивалното преживяване. Обикновено фестивалните билети, както в случая с Nova Rock, включват и място за къмпинг. Можете да носите собствена палатка, като е силно препоръчително да е сравнително здрава и да издържа на дъжд, но все пак недейте да носите скъпа екипировка, която може да бъде повредена, дори и неволно от някой почерпен фен. Обикновения клас палатки вършат идеална работа.

Имате вариант да използвате т.нар. палатков хотел срещу заплащане. Организаторите разполагат с предварително разпънати палатки, в които само се настанявате.

Някои фестивали предлагат бунгала или малки къщички, в които да нощувате. Естествено, срещу допълнително заплащане.
Ако имате каравана или кемпер, то обикновено има специални паркинги за целта. Доплаща се допълнително, но е като същински къмпинг, където ви предоставят вода и електричество към караваната.

Някои фестивали предлагат и луксозни опции, като настаняване в 4-5 звезден хотел в близост, с всекидневен осигурен транспорт към фестивала и обратно. Цените обикновено са доста високи, заради хотелите.

Храна и напитки: Тук е огромната разлика на Nova Rock(например) с фестивалите у нас. В къмпинг зоната имате право да внесете каквито искате храна и напитки, включително алкохол. Единственото ограничение е да не внасяте никакви стъклени бутилки. Това е с цел да няма счупени стъкла навсякъде.

рок фестивал
netinfo

Ограничение за внасяне на храна и напитки има единствено в самата фестивална зона, където се провеждат концертите. Вътре има будки за безплатна питейна вода, така че, водата не е проблем. Бира, храна и алкохол се продават навсякъде, та няма да останете нито гладни, нито жадни. А ако цените не ви харесват, винаги може да отскочите до палатката си за едно хапване от собствените провизии.

Други важни неща:

Телефон – трябва ви. Роумингът вече е безплатен и може да дразните работещите си приятелите с лайв видеа или да се поснимате. Все пак, не прекалявайте – отишли сте да гледате, а не да заснемете концертите. Официални снимки и видеа после излизат в доста големи количества. Прекаленото снимане ще подразни другите около вас, добре е да не ги лишавате от възможността да се забавляват като им закривате гледката.  

Чантичка за най-необходимото. От година-две във фестивалните зони не е разрешено да се влиза с раници (В къмпинг зоната няма такова ограничение, естествено). Затова ви трябва удобна чантичка, където да сложите най-ценното – документи, пари, ключове, карти и др. Чантичките за кръст или малките мешки са особено удобни за целта.

Лекарства – носете някакъв минимум. Ако приемате специални медикаменти, бъдете подготвени за целия период.

Тапи за уши – слухът на някои хора е по-уязвим в сравнение с други. Продават се специални тапи за уши, които намаляват звука, но пропускат всички честоти, така че да можете безопасно да се насладите на изживяването.

Къмпинг оборудване – спален чувал, шалте, фенерче/лампа, преносими столове и маси и др. подобни. Щом сте тръгнали на фестивал, къмпингуването надали ви е непознато занимание и би трябвало да знаете основните необходими моменти.

Комплект за лична хигиена – четка и паста за зъби, тоалетна хартия(!), мокри кърпички, сапун, душ гел, шампоан или друго. Да, обикновено на място има баня с топла вода. И можете да я ползвате, но ще трябва да изтърпите опашките. При дамите става по-бавно. Но с едно по-ранно ставане, можете да изпреварите навалицата и да се изкъпете без проблем.  Относно тоалетните – те са много и постоянно се подменят, но колкото и да са заредени с хартия, тя в един момент свършва, а и е евтина. Носете си собствена.

И най-важното:

Добро настроение и весела компания! Вземете половинката си, много приятели, отидете всички и се забавлявайте заедно. Спомените от концертите имат навика да избледняват с времето, но споменът на нахиления ви приятел, припяващ песни на любимата си група, по всяка вероятност ще остане с вас цял живот.

Бонус: Най-близкия наистина голям рок фестивал до България е Nova Rock в Австрия. Логистичният момент до там се решава със кола(900км от София) или самолет до Виена или Братислава, които са в близост.  Билети и повече информация за събитието ще намерите на официалната му страница.