Как да се опазим от епидемии след наводнението
Как да се опазим от епидемии след наводнението / снимки: БГНЕС

Противоепидемиологични и хигиенни мерки за опазване на здравето, разпространи сред населението в засегнатите от наводнението райони Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве – Пазарджик.

Какво да направим незабавно, ако къщата и районът ни са били наводнени препоръчват санитарните инспектори:

След оттичане на водата от засегнатите жилищни площи, мястото да се почисти и дезинфекцира с препарати на хлорна основа /тризон, хлорамин и т.н./ като се следват точно указанията на етикетите им.

Препоръчва се при системите за питейно-битово водоснабдяване да се засили дезинфекцията на водата с повишено количество хлор, поради съществуващ риск от замърсяване и епидемии.

Да се измият и дезинфекцират всички залети водоснабдителни съоръжения.

Забранява се използването на вода от чешми, кладенци, сондажи, които са били засегнати от наводненията.

Препоръчва се използването на бутилирана минерална вода.

Възобновяването на водоподаването да се извърши след изследване на водата и получаване на двукратни резултати, че тя съответства на изискванията за качество на водата за питейно-битови нужди.

РИОКОЗ препоръчва още да се унищожат всички засегнати от наводненията храни, дори бутилираните и опакованите.

Залетите от наводненията пресни плодове и зеленчуци да се консумират след измиване, обелване или след топлинна обработка.

Засегнатите от наводненията стерилизирани консерви, без нарушена цялост, да се използват след като опаковките се измият добре с топла вода и миещ препарат, дезинфекцират се и се изплакнат с чиста вода.

Дървени, пластмасови и гумени прибори и инвентар да се унищожат, а металните и порцелановите да се измият и дезинфекцират.

В заведенията за обществено хранене да се използват предимно консервирани храни, които не изискват за приготвянето си добавка на вода.

Във всички обекти за производство и търговия с храни да се прилага засилен режим на почистване, измиване и дезинфекция на помещения, контактни повърхности, оборудване, посуда и инвентар. Стриктно да се спазват правилата за личната хигиена на персонала. Препоръчва се използването на еднократни предмети за сервиране на храна.

РИОКОЗ ще информира населението за качеството на водата в засегнатите от наводненията райони и за условията, които трябва да се спазват при използването й.