Холандия избра техникума Христо Ботев за своята „Поезия на стената”
Холандия избра техникума Христо Ботев за своята „Поезия на стената” / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кметът на София Бойко Борисов и посланикът на Кралство Нидерландия в България Вилем ван Ее откриха българската поема в рамките на инициативата „Поезия на стената”.

„Поезия на стената” е проект на Посолството на Кралство Нидерландия в София, чието начало е поставено през 2004 г. Всички страни-членки на ЕС и държавите кандидати са поканени да си изберат стена в центъра на София и да я декорират със своя национална поема на родния си език. Целта на инициативата е Европа да стане по-близка за хората чрез споделяне на културното многообразие на ЕС и популяризиране на европейските езици.

Българската поема е 14-та реализирана стена от инициативата „Поезия на стената”. Неин инициатор е Културният отдел на Столична община. Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в София. Автор на дизайна е стенописецът Пенчо Шейтанов, известен както в страната ни, така и извън нейните предели във Франция, Русия и други европейски държави.

Стената представя част от баладата „Хаджи Димитър” на Христо Ботев като олицетворение на българския освобожденски дух. Авторът сравнява Ботев с избухващ вулкан, носещ промяната и новото начало. На основата на изобразените в синята гама планини, той поставя акцент върху една комета. Пресичаща планините, тя изгаря, но следата й остава вечно.