Френски екип извършва детска бъбречна трансплантация в Пирогов
Френски екип извършва детска бъбречна трансплантация в Пирогов / снимка: Sofia Photo Agency
Френски екип ще извърши детска бъбречна трансплантация в болница "Пирогов". Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Френският екип, съвместно със специалисти от "Пирогов" и Университетската болница по педиатрия ще направят бъбречна трансплантация от жив родствен донор на 6-годишно момче. Донорът е баща на детето. Трансплантацията ще бъде на 28 март.

Френският екип включва хирурзи, анестиолози, нефролози, както и медицински сестри от интензивен и операционен сектор. Трансплантацията, която ще бъде извършена, е третата. Първата детска бъбречна трансплантация бе направена успешно през декември 2005 г., а втората – на 25 октомври 2006 г.

От днес до 30 март на посещение у нас е екип от водещи френски лекари, който идва в изпълнение на Програмата за научно сътрудничество в областта на медицината между България и Франция и съвместен българо-френски проект за развитие на детската бъбречна трансплантация.

Програмата за научно сътрудничество в областта на медицината между България и Франция е насочена към развитие на бъбречната и чернодробната трансплантация. Научният обмен в областта на бъбречната трансплантация при деца се реализира между френските болници "Робер Дебре" и "Св. Луис" в Париж, и българските лечебни заведения "Пирогов" и "Княгиня Евдокия". /БТА/