Филми от цял свят ще бъдат представени на Киномания 2012
Филми от цял свят ще бъдат представени на Киномания 2012 / снимка: sxc.hu
Филми от цял свят ще бъдат представени на Киномания 2012
58269
Филми от цял свят ще бъдат представени на Киномания 2012
  • Филми от цял свят ще бъдат представени на Киномания 2012

Най-добрите филми ще покаже за 26-ти път Киномания между 8 ноември и 2 декември. Лентите, включени в тазгодишното издание са 64, като са подбрани, както български, така и филми от цял свят. С концерт на "Мистерията на българските гласове" в зала 1 на НДК ще стартира Киномания 2012.

64-те заглавия, са разделени в секциите "Българско кино" , "Класически удоволствия", "Екранизации", "Детски игрални" ,"Детски анимационни филми" , "Кулинарно кино", "Музиката", "Киното и неговата история", "Италианско кино", "Фестивал на френския филм" и "Фестивал на фестивалите". Една от изненадите на организаторите за тази година е "История на филма: Одисея" - 15 часова лента, разказваща историята на филмовото изкуство.

Програматорът на Киномания Влади Трифонов обясни защо документалният филм е включен в програмата: "Той ще бъде програмиран специално два поредни уикенда - на 24 и 25 в Дома на киното и след това на 1 и 2 декември в кино "Люмиер".

По време на фестивала любителите на киното ще могат да видят и две изложби. Едната е "Български филмови изложби" и се състои от около 60 репродукции на плакати от фондовете на Българската национална филмотека и Националния филмов център. Еми Азарян обясни какво ще включва изложбата: "Изложбата е много хубава. Вътре са включени плакати от 33 и 34 година, плакати, носители на "Златна роза".

Киномания 2012 подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година и е част от Календара на културните събития на Столична община.