/ Dariknews.bg
Семейството северни елени, които са снимани във филм за Дядо Коледа и предизвикаха бурни реакции на хората през декември, защото бяха поставени в клетка пред столичен мол, вече имат свой нов дом.
 
Еленчетата сега живеят във фермата край смолянското село Момчиловци. Новият им стопанин Драгни Георгиев се занимава от няколко години с отглеждане на редкия вид. За новите си попълнения той разбрал след телефонно обаждане от киноцентър, в който са правени снимки за филм за Дядо Коледа. Съобщили му, че човекът, който се занимава с тях, му е трудно да се справя и иска да им намери нов стопанин.
 
Това не са първите северни елени, които се отглеждат във фермата на Георгиев, а се оказало, че и климатът в Родопите е подходящ за тях. В началото Драгни започва с осем еленчета, като така сбъднал дългогодишната си мечта, въпреки сериозните трудности, които срещнал при транспортирането им, заради многото лицензи.
 
Той споделя още, че да събереш кураж и да минеш 10 000 км на един дъх е доста трудно.
 
Елените се хранят със специални храни, които се купуват от Финландия и са скъпи. Освен това изисквали и доста грижи. Северните елени са атракция за туристите в смолянското село Момчиловци.