Екобулпак е партньор на община Габрово в кампанията „Отпадък с късмет не отива на смет”
Екобулпак е партньор на община Габрово в кампанията „Отпадък с късмет не отива на смет” / netinfo

Община Габрово със съдействието на Екобулпак осъществява образователна кампания под наслов „Отпадък с късмет не отива за смет". Кампанията е насочена към най-младите жители на Габрово - възпитаниците на детските градини и училищата. Целта на проекта е децата да придобият трайни навици за отговорно отношение и грижа към природата.

В кампанията ще се включат 4000 участници от 10 училища и 9 детски градини в град Габрово. В три последователни месеца децата и учениците събират рециклируеми отпадъци от хартия, пластмаса и метал. Стартът е през октомври, който е обявен за месец на хартията. Ноември е посветен на пластмасата, а декември - на металните отпадъци от опаковки.

Екобулпак осигурява чували за разделно събиране на всяко училище и детска градина, които се включват в инициативата.

В края на всеки месец събраните отпадъците се претеглят, извозват, сортират на специализирана инсталация и се предават за рециклиране.
В края на всеки месец класът или групата, събрали най-много отпадъци, получават награди, предоставени от Екобулпак.

Последният месец на кампанията - месец януари ще премине под надслов „Не изхвърлям с ръце - дарявам от сърце". Децата на Габрово ще имат възможност да дарят свои запазени играчки, книги, игри и спортни пособия на нуждаещи се връстници.

Финалът на инициативата ще бъде отпразнуван с концерт, в който ще се включат самите участници с песни, танци и артистични прояви. Тогава ще бъдат обявени резултатите от кампанията - какво количество хартия, пластмаса и метал са събрани, а също така кой е първенецът при разделното събиране на отпадъци. Най-отличилите се училища и детски градини ще получат специални награди, осигурени от Екобулпак.

Екобулпак АД е национална организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. През 2012 г. дружеството рециклира над 54 хиляди тона опаковки от хартия, пластмаса, метал, дърво и стъкло. За 6 години Екобулпак АД е изградило със собствени инвестиции пет функциониращи инсталации за сортиране на отпадъци - в Габрово, Пазарджик, кв. Требич (София), Ямбол и Търговище, както и Завод за предварително третиране и рециклиране на отпадъци от стъкло, пластмаса и хартия в кв. Филиповци (София).