Дзифт се окичи и със Златна роза
Дзифт се окичи и със Златна роза / netinfo

Филмът на Явор Гърдев "Дзифт" спечели голямата награда на завършилия във Варна 28-и фестивал на българския игрален филм „Златна роза". Това съобщи председателят на петчленното жури журналистът Кеворк Кеворкян.

"Дзифт" прибра общо шест награди, сред които на Михаил Мутафов за мъжка роля, на Емил Христов за операторско майсторство и извънредната награда на журито за монтаж. Филмът на Явор Гърдев бе отличен и с награда на критиката към Съюза на българските филмови дейци. Продуцентите на филма пък получиха наградата на „Ню Бояна филмс”.

"Дзифт" вече спечели награда за режисура на фестивала в Москва. Отличеният филм е българското предложение за номинация за чуждоезичен "Оскар", припомня Дарик.

"Филмът е направен в една много необичайна и атрактивна форма. В този филм ще откриете един много добър вкус, едно много добро познаваме на историята на киното, свободно боравене с изразните средства на киното и един модерен език, който се приближава до чувствителността на съвременния зрител", коментира директорът на Националния филмов център Александър Грозев.

Според изявения филмов критик на „Златна роза" са участвали поне пет филма с изравнени възможности, с много висок художествен и зрителски потенциал.

Специалната награда на фестивала бе връчена на филма „Единствената история, която Хемингуей не описа”. Режисьорът му Светослав Овчаров спечели и наградата за режисура. Наградата за женска роля бе присъдена на Ернестина Шинова за ролите й във „Хиндемит”.

Наградата за дебют на името на Въло Радев получи филмът „План за отмъщение”. С наградата за млад актьор „Апостол Карамитев” бе отличен Пенко Господинов за ролите му във филмите „Военен кореспондент” и „План за отмъщение”. Призът за млада актриса „Невена Коканова” отиде при Александра Сърчаджиева, Елен Колева и Виолета Марковска за ролите им в „Шивачки”.

По традиция фестивалът ще бъде закрит с прожекция на филма, носител на голямата награда „Златна роза". Входът за "Дзифт" ще е свободен. Началото е от 19.00 часа в зала 1 на Фестивалния комплекс в морската столица.