/ БГНЕС

22 юли е ден за почит към Никола Вапцаров - в навечерието на годишнината от разстрела на поета - 23 юли 1942 г. Инициативата е на Националния литературен музей (НЛМ), съобщава пресцентърът на Министерството на културата.

Гражданите и представителите на държавните и културните институции са поканени пред паметника на Вапцаров в градината зад Националната галерия "Двореца" (на пл. "Княз Александър Първи"). Актьорът Янко Лозанов - уредник в НЛМ, ще изпълни любими на поколения българи творби на Вапцаров - "Писмо", "Песен за човека", "История", "Разстрел", "Прощално" и други. Преди това - в 10.00 ч. сутринта, екипът на музея ще поднесе цветя на някогашното Гарнизонно стрелбище, където е разстрелян Вапцаров.

От музея са подготвили специална вечерна програма в памет на твореца. От 18.30 ч. в къщата-музей "Н.Й. Вапцаров" на ул. "Ангел Кънчев"37 в София, където е бил последният дом на поета, ще бъде направено дарение от проф. Иван Димов на портрет на Никола Вапцаров, рисуван с туш и темпера през 1983 г. по снимка на поета от 1933 г. Жестът на проф. Димов ще дообогати художествената колекция на Вапцаровия музей в София, експонирана по случай 60-годишнината от създаването му. Поетът Любомир Левчев също ще направи дарение от свои книги.

От 19.00 ч. ще бъде прожектиран документалният филм "Ти помниш ли..." на режисьорката и сценаристка Мая Вапцарова. Посетителите ще могат да разговарят с наследниците на поета - Никола Борисов Вапцаров, племенник на Вапцаров, както и с най-младия от рода - Никола Николов Вапцаров. Двамата са съставители на книгата "Никола Йонков Вапцаров. Дело 585/1942", чието второ и допълнено издание предстои да излезе от печат.

Социалната и хуманната тематика са водещи в творчеството на Никола Йонков Вапцаров (1909-1942) бележития поет. Единствената, издадена приживе стихосбирка на Вапцаров, "Моторни песни", излиза през 1940 г. Превеждан е на десетки езици.

На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди за мир, които да се дават на изтъкнати радетели за мир. Вапцаров е удостоен посмъртно с тази престижна международна награда - между десетки предложения от различни страни. На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак на наградата и грамотата са предадени на майка му Елена Вапцарова.

През 1937 г. е обявен първият конкурс на Радио "София" за оригинална радиопиеса. Малко известно е, че Никола Вапцаров печели втора награда на този конкурс с едноактната драма "Бент", която остава незаписана, припомнят от Министерството на културата.