Деца ще рисуват мечтания подарък за „Коледата безопасна”
Деца ще рисуват мечтания подарък за „Коледата безопасна” / снимка: Sofia Photo Agency
Днес бе подписан коледният пакт между производители на детски играчки, търговци, контролни органи и потребители в рамките на инициативата „Коледата безопасна”, подета от еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева. Подписалите пакта обещаха, че на всеки шест месеца ще се събират, за да отчетат постигнатото в областта на защитата на потребителите. Първата такава среща ще бъде около 1 юли следващата година.

На 9 януари Европейската комисия ще преразгледа директивата за играчките и ще състави нова, обясни еврокомисарят Меглена Кунева.

Това, към което ние се стремим, е да запазим както изискванията към играчките като индустриална стока, така и паралелно да се следи как се осъществява безопасността. Независимо, че играчката може да е 100% съобразна с директивата, тя да продължи да бъде предмет на изпитване по отношение на безопасността. И ще дам един пример – магнитите, които не са били предмет на тази директива, производителите не са били в нарушение на директивата, предизвикаха няколко смъртни случаи в САЩ”, каза Кунева.

Като част от кампанията „ Коледата безопасна” ще се проведе и конкурс за рисунка – всяко дете на възраст до 18 г. може да вземе участие, като нарисува подаръкът, за който мечтае. Победителите ще бъдат обявени и официално наградени от Меглена Кунева в края на януари.