Дарителска кампания за Ротондата „Св. Георги”

Дарителска кампания за Ротондата „Св. Георги”
Дарителска кампания за Ротондата „Св. Георги”

От месец насам тече кампания за набиране на средства за цифровизация на храм ротонда „Св. вмчк Георги" в София и последваща реконструкция и реставрация на храма.

Кампанията се организира с благословията на Негово светейшество патриарх Неофит от Църковното настоятелство на Храм ротонда „Св. вмчк Георги" и Фондация „15 века България".

Храм-ротондът „Св. Вмчк Георги" е най-старата запазена архитектурна ценност на София.

Сградата е построена от времето на император Константин Велики от началото на 4 век. В църквата се пази най-ранната стенна живопис (IX век), която се отличава с висока художествена стойност.

Чуйте какви са етапите на проекта от отец Йоан и отец Ангел

Проектът се състои от два етапа:

На първи етап целта е посредством иновационна технология да се цифровизира храмът и неговите стенописи.

Резултатите от цифровизацията са:

1. Съхранение на пълната информация за сградата на църквата ротонда „Св.Георги" и стенописите в цифров формат и осигуряватне на възможност за пълно възстановяване в случай на погиване;

2. Осигуряване на данни за текущото състоянието на храма и вземане на последващи решения касаещи организация на консервационно-реставрационни дейности;

3. Разпространение на информация за храма - изработване на тримерен модел на храма на базата на данните от лазерно сканиране, който ще представлява виртуална разходка и исторически разказ за църквата ротонда „Св. Георги" и петте слоя стенописи.

Набраните средства позволиха започването на първи етап от проекта - цифровизцията, за осъществяване на която се използва възможно най-прецизният и иновативен метод за цифровизация на сгради и стенописи - триизмерно лазерно сканиране.

Бързото набиране на средствата се случи благодарение на подкрепата за популяризиране на кампанията от Нова телевизия, bТV и Канал 1. Най-значима подкрепа кампанията получи от Нова телевизия, като благодарение на репортажите на Живко Константинов излъчени във вечерните новини и „Здравей България" в рамките на 24 часа се набраха над 50% от средствата за необходими за първия етап.

Вече повече от месец подкрепа кампанията получава и от част от столичните заведения около Софийския университет. В Естерхази Бар, Клуб на Архитекта, Timeless café, Парк Бар, Le Salon aux Fleurs, Павилион 37, Ателие и Tea & Eat могат да се намерят информационни материали за кампанията - листовки и афоризми на Св. Амвросий Оптински.

Вторият етап от проекта (на прогнозна стойност от 200 000 лева) е реставрация и консервация на външните стени на храма. Популяризирането на втория етап от проекта се случва с подкрепата на Дарик радио.

По време на работата по кампанията се оказва, че има и още една много важна кауза. Популяризиране на храма сред жителите и гостите на София. На база на проучване се оказва, че само 3 процента от анкетираните жители на София са били в този храм, а 90 % са посетили "Св. Петър" (Рим) и/или "Св.София" (Истанбул) и/или "Св. Димитър" (Солун). Причината е, че храмът е бил затворен за реставрация през 20 век, а скрит между високите стени на Президенството и Шератон най-често се подминава.

А този храм в сърцето на София е издигнат през 4 в. по време на Сердикийския събор. Житията на няколко светци са свързани със сградата и стенописите - това са св. Атанасий Александрийски,  Св. Йоан Рилски, св. крал Стефан Милутин, св. Пимен Зографски и  Св. Георги Софийски Най-нови. Ротондата е била и Митрополитски храм. На по-късен етап е превърнат в джамия по времето на Султан Селим I.

В ротондата има три слоя  уникална стенопис и фрагменти от още два периода. Храмът пази късчета история от времето на Римската империя, Първо и Второ Българско царство, Османска империя, свързан е и с новата Българска история - ползван за мавзолей на Батенберг, преди 100 г. , Богдан Филов започва изследванията си в него. Има и още много интересни факти. Надписът на купола е изписан по искане на Цар Иван Шишман. Какво ли е искал да увековечи този владетел преди 8 века?

Посетете Ротондата и ще видите, усетите и разберете!

За да подкрепите проекта, изпратете SMS с текст DMS ROTONDA на номер 17 777. За абонати по договор с Tеленор, VIVACOM и Mtel цената на еднократен дарителски 1 SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на трите мобилни оператори цената на 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС.

Хората, живели по тези земи, хилядолетия наред са опазили този храм в който над 15 века е имало молитви. От нас днес се иска малко. Да съхраним и реставрираме Ротондата с признателност към предците ни и с любов за децата ни!

С дарителска кампания DMS ROTONDA се постави началото на една дългосрочна програма, инициирана от гражданското общество и подкрепена от Софийската света митрополия за цифровизация на недвижимото културно наследство на България.

Допълнителна информация на 15veka.org и www.svgeorgi-rotonda.com

Дарителска кампания за Ротондата Св Георги

Триизмерно лазерно сканиране - предварителни резултати от цифровизацията; скрийншот: Храм Ротонда - общ модел на точки в Leica Cyclone 8 Model