Дарителска кампания за Ротондата „Св. Георги”
Дарителска кампания за Ротондата „Св. Георги” / netinfo

От месец насам тече кампания за набиране на средства за цифровизация на храм ротонда „Св. вмчк Георги" в София и последваща реконструкция и реставрация на храма.

Кампанията се организира с благословията на Негово светейшество патриарх Неофит от Църковното настоятелство на Храм ротонда „Св. вмчк Георги" и Фондация „15 века България".

Храм-ротондът „Св. Вмчк Георги" е най-старата запазена архитектурна ценност на София.

Сградата е построена от времето на император Константин Велики от началото на 4 век. В църквата се пази най-ранната стенна живопис (IX век), която се отличава с висока художествена стойност.

Чуйте какви са етапите на проекта от отец Йоан и отец Ангел

Проектът се състои от два етапа:

На първи етап целта е посредством иновационна технология да се цифровизира храмът и неговите стенописи.

Резултатите от цифровизацията са:

1. Съхранение на пълната информация за сградата на църквата ротонда „Св.Георги" и стенописите в цифров формат и осигуряватне на възможност за пълно възстановяване в случай на погиване;

2. Осигуряване на данни за текущото състоянието на храма и вземане на последващи решения касаещи организация на консервационно-реставрационни дейности;

3. Разпространение на информация за храма - изработване на тримерен модел на храма на базата на данните от лазерно сканиране, който ще представлява виртуална разходка и исторически разказ за църквата ротонда „Св. Георги" и петте слоя стенописи.

Набраните средства позволиха започването на първи етап от проекта - цифровизцията, за осъществяване на която се използва възможно най-прецизният и иновативен метод за цифровизация на сгради и стенописи - триизмерно лазерно сканиране.

Бързото набиране на средствата се случи благодарение на подкрепата за популяризиране на кампанията от Нова телевизия, bТV и Канал 1. Най-значима подкрепа кампанията получи от Нова телевизия, като благодарение на репортажите на Живко Константинов излъчени във вечерните новини и „Здравей България" в рамките на 24 часа се набраха над 50% от средствата за необходими за първия етап.

Вече повече от месец подкрепа кампанията получава и от част от столичните заведения около Софийския университет. В Естерхази Бар, Клуб на Архитекта, Timeless café, Парк Бар, Le Salon aux Fleurs, Павилион 37, Ателие и Tea & Eat могат да се намерят информационни материали за кампанията - листовки и афоризми на Св. Амвросий Оптински.

Вторият етап от проекта (на прогнозна стойност от 200 000 лева) е реставрация и консервация на външните стени на храма. Популяризирането на втория етап от проекта се случва с подкрепата на Дарик радио.

По време на работата по кампанията се оказва, че има и още една много важна кауза. Популяризиране на храма сред жителите и гостите на София. На база на проучване се оказва, че само 3 процента от анкетираните жители на София са били в този храм, а 90 % са посетили "Св. Петър" (Рим) и/или "Св.София" (Истанбул) и/или "Св. Димитър" (Солун). Причината е, че храмът е бил затворен за реставрация през 20 век, а скрит между високите стени на Президенството и Шератон най-често се подминава.

А този храм в сърцето на София е издигнат през 4 в. по време на Сердикийския събор. Житията на няколко светци са свързани със сградата и стенописите - това са св. Атанасий Александрийски,  Св. Йоан Рилски, св. крал Стефан Милутин, св. Пимен Зографски и  Св. Георги Софийски Най-нови. Ротондата е била и Митрополитски храм. На по-късен етап е превърнат в джамия по времето на Султан Селим I.

В ротондата има три слоя  уникална стенопис и фрагменти от още два периода. Храмът пази късчета история от времето на Римската империя, Първо и Второ Българско царство, Османска империя, свързан е и с новата Българска история - ползван за мавзолей на Батенберг, преди 100 г. , Богдан Филов започва изследванията си в него. Има и още много интересни факти. Надписът на купола е изписан по искане на Цар Иван Шишман. Какво ли е искал да увековечи този владетел преди 8 века?

Посетете Ротондата и ще видите, усетите и разберете!

За да подкрепите проекта, изпратете SMS с текст DMS ROTONDA на номер 17 777. За абонати по договор с Tеленор, VIVACOM и Mtel цената на еднократен дарителски 1 SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на трите мобилни оператори цената на 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС.

Хората, живели по тези земи, хилядолетия наред са опазили този храм в който над 15 века е имало молитви. От нас днес се иска малко. Да съхраним и реставрираме Ротондата с признателност към предците ни и с любов за децата ни!

С дарителска кампания DMS ROTONDA се постави началото на една дългосрочна програма, инициирана от гражданското общество и подкрепена от Софийската света митрополия за цифровизация на недвижимото културно наследство на България.

Допълнителна информация на 15veka.org и www.svgeorgi-rotonda.com

Дарителска кампания за Ротондата Св Георги
netinfo

Триизмерно лазерно сканиране - предварителни резултати от цифровизацията; скрийншот: Храм Ротонда - общ модел на точки в Leica Cyclone 8 Model