Църквата почита Св. Иван Рилски
Църквата почита Св. Иван Рилски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Днес църквата почита Свети преподобни Иван Рилски Чудотворец - най-великият български светец, небесен закрилник на целия български народ и основател на най-величествения манастир в България - Рилския манастир.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски" ще отбележи своя храмов празник, както и 110 години от своето основаване.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит лично ще вземе участие в това тържество, а празничната Света Литургия ще започне в 9 ч.

Предвижда се след това патриархът да се срещне в аулата на семинарията с ръководството и преподавателите на най-старото духовно училище у нас.

На днешния ден, вече за 23-та поредна година, се отбелязва и Денят на българския лекар. Денят се чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Иван Рилски.

Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и подир смъртта си. Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На 19-ти октомври по традиция се връчва и отличието "Лекар на годината".