Четат Партиен дом на Георги Тенев в Гьоте-институт
Четат Партиен дом на Георги Тенев в Гьоте-институт / netinfo

Режисьорът Явор Гърдев ще представи своя прочит на "Партиен дом" от Георги Тенев на Международната среща на театрални творци "Конфликт - материя - театър" от днес до 11 декември в Гьоте-институт в София.

Предвидена е и публична дискусия на тема "Нови конфликти - театрална материя - нова публичност?" с уводни лекции на проф. д-р Ханс-Тийс Леман от университета "Й. В. Гьоте" във Франкфурт на Майн и доц. д-р Виолета Дечева от БАН, съобщиха организаторите от Гьоте-институт.

Тяхното желание е срещата да насърчи творческия обмен между драматурзи, режисьори, представители на театрални институции и академици от България, Румъния, Турция, Гърция, Унгария и Германия. Идеята е да бъде подкрепена бъдещата съвместна работа на театралните творци от Югоизточна Европа в цялостния европейски контекст.

Водещ момент в срещата ще бъде характерът на предвидените разговори - в зоната на пресичането на различните дисциплини, съвместните размисли върху формите на развитие и оттам - потенциалът и рисковете в съвременния театър, отбелязват организаторите.