Бялото училище отваря врати
Бялото училище отваря врати / снимкa: Sofia Photo Agency

Център за модерно изкуство „Бялото училище" ще се открие днес в севлиевското село Стоките. Идеята и реализацията на проекта е на световноизвестния художник Николай Панайотов.

Преди години творецът купи селското школо и ремонтира сградата. В нея художници, поканени от създателя на центъра, ще представят своите произведения в една малко по-различна обстановка - класните стаи.

Очаква се през пролетта в Стоките да пристигнат колеги на Николай Панайотов от Париж, които ще творят там, след което творбите им ще бъдат подредени в „Бялото училище". Идеята е в него да се провежда и майсторски клас със студенти от Нов български университет.

В новия център за модерно изкуство вече е подредена и първата изложба. Тя е авторска и включва 50 платна на Николай Панайотов. Художникът живее в Париж, но вече 20 години се връща в севлиевското село и твори за севлиевци. Сред неговите произведения са мозайките в Дома на културата, стенописите на общинската болница и читалище „Развитие" в Севлиево. Тази вечер в 18 часа, в града, ще бъде представен албум с репродукции на творби на художника.