На снимката: Поетът и публицист Петър Андасаров и министър Боил Банов
 
На снимката: Поетът и публицист Петър Андасаров и министър Боил Банов   / БГНЕС
Петима творци от различни области на изкуствата бяха удостоени с най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“- огърлие за техния принос в развитието на българската култура и духовност. Призa получиха режисьорът Асен Шопов, диригентът акад. Валентин Бобевски, поетът и публицист Петър Андасаров, режисьорът проф. Светлозар Донев и балерината доц. Калина Богоева.
 
„Българската културата е жива и е движеща сила. Тя се развива и продължава да ражда велики умове и таланти“, това каза по време на церемонията министърът на културата Боил Банов.

БГНЕС; На снимката: Валентин Бобевски

В различните категории награди получиха актрисата Слава Рачева, ръководителя на Хор на софийските момчета проф. Адриана Благоева, народните певици Златка Ставрева, Олга Борисова, Калинка Вълчева.
 
С почетен знак „Златен век” – златен печат на цар Симеон Велики, бяха отличени и три институции – читалище „Заря” в Хасково и регионалните библиотеки в Русе и Бургас.

БГНЕС; На снимката: Асен Шопов

Сребърен печат на цар Симеон Велики беше връчен на фолклорен танцов ансамбъл „Жар” при читалище „Петър Берон” в София, а в категория „меценат” беше отличен Владимир Мирчев.
 
Наградите си културното ведомство традиционно връчва в навечерието на 24 май.

БГНЕС; На снимката: Светлозар Донев