Лятната ваканция за повечето ученици вече настъпи. Дали знаем обаче какво правят децата ни в интернет през дългите летни дни, докато сме на работа, до магазина или просто в съседната стая? Защо е важно да бъдат държани под око онлайн? Тези въпроси провокираха един баща на две деца да създаде първото приложение изцяло на български език, което защитава малките потребители в мрежата, разказва NOVA.

Педофили ловуват и в на пръв поглед безобидни сайтове като Jivotno.com за деца и техните домашни любимци. Битката на антимафиотите с любителите на детско порно в мрежата е ежедневна.
Деян Благоев, който е баща на две деца и не по случайност програмист, създава заедно със свои приятели приложение, което защитава не само неговите деца. То е изцяло на български и напълно безплатно.

Безопасен ли е интернет за децата?

„Идеята на приложението не е да ограничаваме правата на децата, а преди това да си поговорим с тях, да им обясним и това да е средство да сме сигурни, че това, което сме говорили, се случва”, казва Деян.

В лапите на хора с лоши намерения може да попадне всяко дете само след няколко клика. Законът е строг, но невинаги. Заради чистото съдебно минало в повечето случаи извършителите се отървават с условни присъди от 1 до 3 години. У нас не съществува регистър на осъдените педофили. Не се знае колко от тях са в затвора и колко - на свобода.

Децата започват да ползват интернет още 7-годишни

От Великобритания антимафиотите получават сигнали за педофили, дошли у нас, за да търсят малолетни, най-вече в гетата. Съвсем наскоро беше задържан най-старият педофил на планетата - на 92 години, арестуван за сексуална злоупотреба с 11-годишно момиче.

Според информация по 50 педофила месечно засичат от ГДБОП. Само преди дни в София е задържан интернет педофил, прокуратурата му повдига два обвинения и го пуска на свобода. Тези хора може би са там, в мрежата. Точно затова трябват мерки и контрол.
nova.bg