Наричаха Тодор Колев българския Чарли Чаплин. А той харесваше това определение за себе си, защото обожаваше знаменития комик. Макар да е правил забележителни роли в театъра, любимец на няколко поколения той се превърна благодарение на киното. Незабравими са участията му в комедиите "Топло", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар".

Тодор Петров Колев е роден на 26 август през 1939 година в град Шумен.

Варненското софиянче от Шумен идва до столицата да учи във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов", а на приемния изпит заблуждава комисията като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тогава се търсели едри мъже с дебели гласове.

За първи път кинофестивал "Тодор Колев" в Шумен

Разбира се, приемат го и през 1965-та година завършва актьорско майсторство.

Следват роли в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив и София, в столичните „Сълза и смях" и театър „София". Участва в над 40 игрални филма, сред които „Цар и генерал", „Козият рог", „Иван Кондарев", „Двойникът", „Господин за един ден", „Опасен чар".

Синът на Тодор Колев си спомня

След години българският Чарли Чаплин се връща във ВИТИЗ, но този път не като ученик, а като преподавател. Част от неговите ученици са Стефан Вълдобрев,  Чочо Попйорданов, Мариус Куркунски и Анастасия Ингилизова.

Големите любови на големите артисти винаги са вълнували хората. За Тодор Колев се говори, че най-много е обичал съученичката си Мария и първата си съпруга Адриана, а най-дълъг е бил бракът му с шуменката Йорданка Кирилова.

Откриха паметника на Тодор Колев в Шумен (СНИМКИ)

След демократичните промени Тодор Колев е изпратен в Канада като културен съветник на българския посланик, с него отива и Йорданка, но при завръщането си, в последния момент - на летището, тя му съобщила, че няма да се върне с него. След това той среща третата си съпруга - красивата блондинка Мария, с която се познавал от над 30 години.

Последната роля на актьора е в телевизията за сериала "Сутрешен блок", който се излъчва през 2012 година.

След дълга и плодотворна кариера варненското софиянче от Шумен, българският Чарли Чаплин умира на 15 февруари 2013-та година в София, след тежко боледуване от рак на белите дробове.