Акция за популяризиране на България в Берлин
Акция за популяризиране на България в Берлин / netinfo

Пред сградата на посолството на Република България в Берлин днес ще се реализира последният етап от проекта на българския художник Любен Костов - акция/инсталация под наслов "Послание "България".

Проектът е част от работна програма "2006" на Комуникационната стратегия за присъединяването на България към Европейския съюз и се посвещава на германското председателство на съюза, съобщи министерството на културата. Организатори на проявата са министерството на културата, министерството на външните работи и посолството ни в Берлин.

В навечерието на фактическото присъединяване на България към Европейския съюз осемте букви: Б, Ъ, Л, Г, А, Р, И и Я, ще бъдат поставени на тротоарите. Буквите са осветени и имат следните размери: височина 220 см, ширина 150 см, дебелина 100 см. Отстрани на буквите има прорези, откъдето всеки може да си вземе картичка с един от 20 български културни, исторически и природни обекта. На всяка буква има и два отвора към вътрешността й, където може да се види снимка на българска забележителност.

Буквите сега са разпръснати. Утре, в деня на честването, те ще бъдат пренесени пред посолството, където ще бъде подредено името БЪЛГАРИЯ.

Целта на проекта е популяризиране и утвърждаване на България на международната сцена като модерна и богата на природни забележителности и културно наследство страна.