/ iStock/Getty Images
Хората, страдащи от диабет трябва да следят внимателно колко въглехидрати приемат. Особено опасни за тях са простите въглехидрати, съдържащи се в сладкишите. Руски диетолог изброи седем десерта, които са по-лоши от останалите от тази гледна точка.

Бонбони

Лекар: Признак на какви заболявания е постоянното чувство на глад


"Бонбоните обикновено са само захар и нямат много мазнини, фибри или протеини, така че когато човек яде например любимите си близалки или гумени мечета, захарта в тези бонбони бързо се усвоява от тялото и нивото на захар в кръвта рязко се повишава “, обясни диетологът.

сладолед
iStock/Getty Images


 Сладолед

Леденото изкушение е с високо съдържание на захар и мазнини и ниско съдържание на протеини и фибри.

 
Кифлички

 Те не само са богати на прости въглехидрати (бяло брашно и захар), но съдържат и много масло с много високо съдържание на наситени мазнини.

 Сокове, торти и рула

сладолед
iStock/Getty Images


Кои продукти са полезни за диабетици


Тортите, пастите и рулата обикновено са покрити с глазура, която бързо повишава нивата на кръвната захар. Пакетираните плодови сокове пък имат добавена много захар. Дори ако пиете фреш, той също рязко ще качи захарта, тъй като при изстискването фибрите се отделят от плодовете.

 Понички

Поничките са друга храна с високо съдържание на захар и мазнини, която може да бъде с ниско съдържание на протеини и фибри.

* Тази статия има само информативно съдържание. Ако страдате от диабет, задължително консултирайте с вашия лекар начина ви на хранене и какви храни трябва да избягвате за здравословна диета и оптимални нива на кръвна захар.