/ iStock/Getty Images
При диабет е много важно да се обърне внимание на това какво трябва да се яде и какво да се избягва, защото грешките в храненето могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

Много хора не знаят, че имат диабет, докато не получат усложнения. Те консумират различни храни и напитки, които влияят на организма им. Някои храни са безвредни, докато други предизвикват натрупване на глюкоза в кръвта и повишават нивата на захар.

Ако сте изложени на риск от развитие на диабет или ако вече имате диабет, вашата диета играе голяма роля за възстановяването ви. Поддържането на подходяща и балансирана диета ще ви улесни в борбата с болести като диабет.

Съществуват два вида диабет. Диабет тип 1 е състояние, при което панкреасът не може да произвежда инсулин. Най-често срещаният диабет е тип 2, който се среща при възрастни с наднормено тегло, високи нива на холестерола и триглицеридите, високо кръвно налягане или поради генетични причини.

Друг вид диабет е гестационният диабет. Това е временно състояние, което се появява към края на бременността и бързо изчезва след раждането.

Контролирането или предотвратяването на захарния диабет не означава да се откажете от всички сладки храни. Точно обратното, трябва да се стремите към вкусна и балансирана диета, която ще увеличи максимално нивата на енергия и ще подобри психическото състояние.

Турският „En Son Haber“ категоризира 12 здравословни храни за диабетици.

enlightened Боб

Бобът е богат на фибри, които дават усещане за ситост, стабилизират нивата на кръвната захар и дори намаляват нивата на холестерола. Те са добър източник на калций, който спомага за изгарянето на мазнините в организма.
Освен това бобът е и отличен източник на протеини. За разлика от храни с високо съдържание на протеини като червеното месо, бобът е с ниско съдържание на наситени мазнини, което означава, че можете да си набавите протеини, без да увеличавате риска от сърдечни заболявания.

enlightened Сьомга

Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни заболявания, подпомагат загубата на тегло и намаляват възпаленията в организма. Сьомгата е и един от най-добрите източници на витамин D.

enlightened Ечемик

Това е една от най-здравословните зърнени култури, която вероятно все още не сте опитали. Ечемикът е богат на разтворими фибри, наречени бета-глюкан. Проучванията показват, че бета-глюканът може да намали общия холестерол, като потиска способността на организма да го абсорбира, както и нивата на LDL холестерола. Приемането на само 3 грама бета-глюкан дневно може да намали нивата на холестерола с 10%.

Поради високото си съдържание на фибри ечемикът помага и за балансиране на нивата на кръвната захар.

enlightened Горски плодове

Плодовете са естествени захари, но за разлика от сладкишите, те са богати на фибри и антиоксиданти, наречени полифеноли. Горските плодове, като къпини, боровинки, ягоди и малини, са богати на фибри и антиоксиданти.

iStock/Getty Images

Тези вещества подобряват здравето на сърцето, стабилизират кръвното налягане и повишават нивата на "добрия холестерол".

enlightened Тъмнозелени листни зеленчуци

Тъмнозелените листни зеленчуци, като къдраво зеле, рукола и магданоз, са много полезни. Всички те са отличен източник на фибри и съдържат много калций.

Зелените зеленчуци са полезни и за здравето на сърцето поради съдържащия се в тях фолат. Те намаляват нивата на хомоцистеин - аминокиселина, която може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Проучванията показват, че приемът на 400 микрограма фолиева киселина дневно може значително да намали нивата на хомоцистеин.

enlightened Ленено семе

Ленът е добър източник на алфа-линоленова киселина, която е един от трите вида омега-3. Съдържа и голямо количество фибри. Проучванията показват, че повишената консумация на алфа-линоленова киселина намалява риска от сърдечни заболявания и инфаркт.

Ленът помага за намаляване на нивата на холестерола и кръвната захар.

enlightened Млечни продукти

Няма да намерите по-добър източник на калций и витамин D от млечните продукти, като прясно мляко, сирене и кисело мляко. Проучванията показват, че при тези, които консумират повече от 1200 милиграма калций и повече от 800 международни единици витамин D дневно, рискът от развитие на диабет е с 33% по-малък от този при тези, които консумират по-малко калций и витамин D.

Пийте мляко вместо плодов сок по време на някои хранения и яжте кисело мляко или сирене като закуска или десерт.

enlightened Риба тон

Това е друга здравословна риба, богата на омега-3 мастни киселини и витамин D. Рибата тон обаче може да съдържа живак, който във високи дози може да причини неврологични проблеми.

iStock/Getty Images

За да сте сигурни, ограничете консумацията на риба тон до 350 грама седмично.

enlightened Овес

Овесът е богат и на фибри и е отлична храна за диабетици. Проучванията сочат, че овесът може да понижи "лошия холестерол" и да противодейства на инсулиновата резистентност. Всички разтворими фибри в тази храна забавят скоростта, с която организмът разгражда и усвоява въглехидратите, което поддържа нивата на кръвната захар стабилни.

enlightened Леща

Подобно на боба, лещата е чудесен източник на фибри. Една купа варена леща съдържа 16 грама фибри и около 360 микрограма фолиева киселина. Освен това лещата е добър източник на протеини и съдържа редица витамини и минерали.

enlightened Орехи

Орехите са отличен източник на фибри и алфа-линоленова киселина. Ако обаче следите теглото си, обърнете внимание на количеството, тъй като този продукт съдържа много калории. Орехите могат да се консумират като закуска или да се добавят към любимите ви салати и други ястия.

enlightened Черен шоколад

Богат на флавоноиди-антиоксиданти, черният шоколад помага за понижаване на "лошия холестерол" и за повишаване на "добрия холестерол".

iStock/Getty Images

Черният шоколад също помага за понижаване на кръвното налягане. Все пак трябва да се предпочита продукт с поне 70% съдържание на какао. 
БГНЕС