3D рисунки оживяват в старата столица (ВИДЕО)

Художници от четири държави превърнаха в живописни 3D платна историческата крепост "Царевец" и старите къщи във Велико Търново.

Първия по рода си фестивал на триизмерните улични изкуства се проведе от 15 до 18 юни в района около паметник Асеневци и Художествената галерия в града.

3D уличното изкуство, познато още като паважно, теренно, анаморфично изкуство е художествен стил, създаващ оптична илюзия, която се получава от наблюдението от една единствена гледна точка. Използвайки анаморфозата, художниците създават изображения, които изглеждат триизмерни. А заставайки за снимка до атрактивните платна всеки може да влезе в изображението, което всъщност е магията на 3D картините, казват художниците.

картина

Идеята се е появила в Италия през XVI век. По това време е имало много художници скитници, които били наемани да работят по катедралите, но след като приключвали проектите, нямали с какво да се прехранват. Започнали да рисуват по площадите предимно религиозни картини с тухли, креда и въглени.

картина

С достигналата популярност на този вид улично изкуство, през последните години, художници от цял свят се обединяват и изобразяват своите триизмерни фантазии като провокират хората. Благодарение на арт фестивалите се създават международни творчески колективни произведения, които разширяват и обогатяват знанията на народите за техния свят, история и култура.

3D картините са разположени на емблематични места във Велико Търново, за да радват жителите и гостите на града до края на лятото.

Автор на видеото: Росен Бонев