250 години от написване на История славянобългарска
250 години от написване на История славянобългарска / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
250 години от написване на "История славянобългарска"
52045
250 години от написване на "История славянобългарска"
  • 250 години от написване на "История славянобългарска"

Инициативен комитет от български учени започва подготовката на проявите, свързани с честването на 250 години от написването на „История славянобългарска". Комитетът беше учреден в присъствието на президента Росен Плевнелиев, който ще бъде патрон на инициативата. Официалното честване ще се проведе на 19-ти юни, денят на Свети Паисий Преподобни Хиляндарски. За голяма част от културните прояви ще се търси финансиране от спонсори, обясни писателят професор Кирил Топалов. Започва и търсенето на следа към гроба на българския книжовник Паисий Хилендарски, за когото се знае, че е завършил житейския си път в днешния Асеновград.

Голямата цел на инициативния комитет ще бъде привличането на възможно повече българи в честването на годишнината от създаването на книгата, полагаща основите на българската държавност. Не е вярно, че делото на Паисий е далеч от днешния ден, заяви професор Надежда Драгова, почетен председател на комитета.

Ще бъде потърсено и гробното място на Паисий, въпреки минималния шанс за откриването му, обясни професор Кирил Топалов:

„Като монах, той е игумен, Хилендарски вероятно е бил погребан в двора на църква, на манастир, така че по логиката ще тръгнем да търсим и да открием нещо".

За организирането на всички прояви ще бъдат нужни допълнителни 20 000 лева, които ще се търсят от спонсори, обясни професор Драгова:

„Когато търсим спонсори, ние не търсим пари, търсим да подарим на някого кауза да участва и той в националния процес".