/ ThinkStock/Getty Images
Във Франция над 12 милиона ученици започват новата учебна година. Но началото ѝ е белязано от една новост - забрана на мобилните телефони в някои училища, предаде Франс прес.

Мразя смартфона на дъщеря ми
 
Забраната касае началните училища и прогимназиите (в тях според френската образователна система учат деца до 14-15 години). Забраната не касае гимназиите (в тях според френската образователна система учат деца на възраст 15-18 години). 
С въвеждането на забраната се изпълнява едно от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон. Тя бе приета от парламента в края на юли и касае всички свързани мрежово предмети (мобилни телефони, таблети, смарт часовници).

4-годишните могат да боравят със смартфон, но не и да отидат сами до тоалетна
 
На гимназиите е оставена възможността, но не и задължението също да забранят изцяло или напълно мобилните телефони и други свързани мрежово предмети.
Мярката породи доста дебати във Франция. Защитниците ѝ подчертават, че използването на мобилни телефони нарушава вниманието на учениците и като цяло целия училищен климат и води до намаляване на физическата активност по време на междучасията.

Учени доказаха, че електронните устройства карат децата да затъпяват
 
Защитниците на мярката припомнят, че мобилните телефони освен това излагат учениците на риск да попаднат в интернет на порнографски материали или на материали, свързани с насилие.
Критиците на забраната твърдят, че това е само опит за "политическо изтъкване" от страна на управляващите, че са изпълнили предизборните си обещания.
 
Те казват, че мярката няма нищо да промени и че ще е трудна за прилагане в училищата, в които често пъти има недостиг на персонал и средства.
Правителството препоръчва телефоните и другите предмети да се заключват в шкафчетата в училищата, но в някои училища шкафчета изобщо няма. Така сега учебните заведения ще трябва да решават сами как да прилагат забраната.
 
Законът обаче прави възможно конфискуване на телефоните и другите подобни предмети. Досега учителите нямаха правото да го правят.
БТА