Децата стават зависими от смартфоните
Децата стават зависими от смартфоните / снимка: Getty Images
Децата стават зависими от смартфоните
75852
Децата стават зависими от смартфоните
  • Децата стават зависими от смартфоните

Учениците са склонни към зависимост от смартфоните и някои деца могат да прекарат часове с модерен телефон в ръката. Това заяви пред Дарик психологът Радка Цонкова. По думите й, трябва да има доза нормалност при ползването на тези технологии. Засилената мобилна комуникация в социалните мрежи е сигнал за проблеми в личния живот на учениците. Причини за това могат да бъдат повишената тревожност на децата и прекаленото обгрижване от родителите.

Подражанието е един от мотивите децата да искат да имат смартфон или таблет, тъй като повечето от връстниците им имат. От друга страна това е начин да се откъснат от реалния свят и да бъдат в един друг, който е измислен и там могат да изглеждат, както искат и да общуват без ограничения, каза Цонкова.

Според детския психолог ролята на забраните и ограниченията за ползване на тези средства за комуникация са по-приложими в училищна среда. Родителите обаче трябва да предразположат децата си, ако искат те сами да им споделят с кого си пишат в интернет и  да не се налага да ги следят.

Учениците са сред рисковите групи, подложени на вредното въздействие на смартфоните и таблетите, заяви пред Дарик доцент Емил Алтимирски от Техническия университет в София.  По думите му, колкото повече такива апарати има на едно място, толкова по-силно става тяхното излъчване, което при натрупване може да доведе до здравословни проблеми.

Забраната за ползването на смартфони в училище не е регламентирана от образователното министерство и се въвежда единствено чрез вътрешните правилници на учебните заведения.

Още по темата можете да чуете в прикачения файл.