4-годишните могат да боравят със смартфон, но не и да отидат сами до тоалетна
4-годишните могат да боравят със смартфон, но не и да отидат сами до тоалетна / Guliver/Getty Images

Четиригодишни деца знаят как да боравят със смартфон, но не могат да проведат смислен разговор или да отидат до тоалетната сами, предаде в. "Дейли мейл", позовавайки се на доклад за нивото на британските ученици.

Почти един на трима ученици в първи клас не е готов за класната стая, а експерти по образованието изчислиха, че 194 000 ученици ще бъдат зле подготвени в началото на учебната година през септември.

Докладът хвърля вината за тези факти върху родителите, които пренебрегват развитието на децата си, защото са обсебени от смартфоните си.

Таблетите и смартфоните лишават децата от сън

Четиригодишните "знаят как да използват тъчскрийн, но нямат идея как се води разговор", казва един от директорите, участвали в проучването.

Информационната и консултативна услуга за директори на учебни заведения "Дъ Кий", която провежда изследването, се допитва до над 1000 преподаватели в начални училища и открива, че десетки хиляди ученици тръгват на училище без елементарни способности за комуникация и хигиенни навици.

Учителите докладват, че 8 от 10 първокласници страдат от липса на социални умения и забавена реч. Преобладаващата част от 1188-те директори на училища, взели участие в изследването, казват, че 6 от 10 ученици тръгват на училище с умения за четене и писане, които са под очаквания стандарт.

Липсата на нормална подготовка прави задачата на учителите още по-тежка, заключава докладът.

Източник: БТА