Училище ученици първи клас
Училище ученици първи клас / ThinkStock/Getty Images
787 първокласници влизат в класните стаи на училищата от четирите общини на областта днес. 457 деца за първи път ще прекрачат училищния праг в Габрово. 10 000 са всички ученици.
 
Началникът на Регионално управление на образованието Георги Маринов увери, че всяко от учебните заведения е обезпечено кадрово. Най-търсени това лято са учителите по математика. Училищата, детските градини и яслите са в готовност да провеждат образователен процес.

Всички детски градини в Габрово са осигурени за отоплителния есенно-зимен сезон
 
Учебната година в училище „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде открита в двора на учебното заведение, но образователния процес ще се осъществява в сграда на гимназия „Д-р Никола Василиади“. Причината е ремонт, с който сградата на „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. Младост ще бъде обезпечена поне през следващите 20 години. Ученици и учители ще разполагат със собствен вход и помещения, в които временно ще се осъществява учебния процес.
 
17 паралелки от началния етап на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се обучават в СУ „Отец Паисий“. Първи клас ще учи първа смяна, а втори, тре- ти и четвърти клас - втора смяна. 
 
Продължават строителните дейности и по сградата на бившето училище „Цанко Дюстабанов“, където вече ще учат малчуганите от Начално училище „Васил Левски“. Ремонтът там няма да окаже влияние върху учебния процес, ръководството на училището и Община Габрово увериха, че са взети мерки за това.