/ iStock/Getty Images
Зоологическа градина в покрайнините на чилийската столица Сантяго имунизира тигри и лъвове с експериментална ваксина срещу новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Управата на зоопарка "Буин", подобно на много други по света, търси начини да предпази обитателите си от инфекцията.

Експерименталният препарат е дарен от глобалната компания за ветеринарни продукти "Зоетис", обясни директорът на зоопарка Игнасио Идалсоага. Ваксини са поставени на десет от най-рисковите обитатели - на три лъва, три тигъра, три пуми и един орангутан.
 
"Използваме експериментална ваксина, която дава резултати за кратък период от време", допълни Идалсоага. Той обясни, че това са сред първите дози, но след научни анализи предстои масово производство.

Зоологическата градина "Буин" започна да търси начини за предпазване на животните от новия коронавирус, след като стана ясно, че и те са податливи на инфекцията.

Компанията "Зоетис" тества препарата върху кучета и котки миналата година, като публикува и резултатите. След това започна да предоставя ваксината на зоопаркове, основно в САЩ, обясни представител на ветеринарната фирма.

Според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ рискът животни да предадат COVID-19 на хора е нисък, но заразата може да се разпространява от хората към любимците им при близък контакт.
БТА