/ iStock/Getty Images
През есента има голямо разнообразие от свежи плодове и зеленчуци, които са богати на витамини и минерали. Те помагат за укрепване на имунната система, особено в сезона на настинките, грипа и COVID-19.

Здравословното хранене може да помогне за поддържане на оптимален метаболизъм. С подходящи храни и балансирано хранене можете да избегнете ненужното наддаване на тегло, което често се случва през студените месеци.

Не бива да забравяте и това, че есента може да донесе промени в настроението, свързани с кратките и мрачни дни, както и по-бързото стъмване. Здравословната храна, богата на омега-3 мастни киселини и витамини от група В, може да подпомогне психичното здраве.

А и все есента е идеален сезон за готвене на супи и яхнии, които са не само вкусни, но и здравословни. Приготвянето на храна у дома дава контрол върху съставките и порциите.

Сезонни храни, на които да заложите

►Плодове: Ябълки, круши, грозде, кайсии

►Зеленчуци: Тикви, брюкселско зеле, моркови, цвекло

►Зърнени храни: Пълнозърнест хляб, киноа, овес

есенни храни
iStock/Getty Images

Съвети за балансирано хранене

Включете разнообразие от протеини, здравословни мазнини и въглехидрати.

►Подходящи протеини: риба, пилешко месо, бобови култури

►Здравословни мазнини: авокадо, ядки, зехтин

iStock/Getty Images

Порции и честота на храненията

Препоръката на специалистите е по-малки порции, по-чести хранения, за контрол на апетита.

Ние забравяйте да се хидратирате

Едно от най-важите неща за целия ни организъм е достатъчната, целоневна хидратация. Не само кафе, чай и сокове, но задължително вода.

Istock

Есенни рецепти и идеи

Сега е сезонът на тиквите – може да си я направите печена, пълнена с плодове и ядки или на крем супа. Прекрасна е е и салатата от зеле, моркови, магданоз или копър по желание и с много лимон. А вместо печени картофи, пробвайте печени моркови на фурна, с малко зехтин и любими подправки става страхотна гарнитура.

крем супа от тиква
iStock/Getty Images

Много бърза, лесна и вкусна рецепта за крем супа от тиква

тиквa - 1 кг изчиcтeнa
пpaз - 1 cтpък
лук - 1 глaвa
мopкoви - 1 бpoй
cмeтaнa - 100 мл.
зeхтин - 4 cупeни лъжици
coл на вкус

Вcички пpoдукти ce нapязвaт нa кубчeтa и ce cлaгaт дa ce вapят в пpeдвapитeлнo пoдгpятa вoдa (oкoлo 2 л) c 1 ч.л. coл. В кpaя нa вapeнeтo ce дoбaвя зeхтинът. Ако искате по-различен вкус всичко това може да го изпечете. В края се пacиpa, какъвто и метод да сте избрали. Пpибaвя ce cмeтaнaтa, мoжe дa e кaктo тeчнa, тaкa и зaквaceнa. Да ви е сладко и се наслаждавайте на есента в отлично здраве!

момиче листа
iStock/Getty Images

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня