Защо привлекателността пречи на мъжете в кариерата им?
Защо привлекателността пречи на мъжете в кариерата им? / ThinkStock/Getty Images

Привлекателните мъже по-рядко получават повишение, защото колегите им ги възприемат като заплаха, твърдят британски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Учени от факултета по мениджмънт на Лондонския университетски колеж установиха, че привлекателният външен вид на мъжете създава впечатление за компетентност. В резултат от това обаче колегите им ги приемат като силни съперници и най-вероятно въобще няма да ги допуснат до длъжности, изискващи индивидуален талант. Те имат шанс за екипна работа, ако началникът прецени, че ще допринесат за неговата кариера.

Това обаче не важи за жените, защото при тях красотата не се свързва с компетентност.

Най-сексапилните мъже на 2015 година

"Организациите искат да наемат компетентните кандидати, но индивидите имат своите собствени приоритети. Те не биха искали да вземат на работа някой, който е по-добър и може да ги измести. Мениджърите се поддават на стереотипите и могат да вземат решения, които да са в техен собствен интерес. Така организациите могат да не получат най-компетентните кандидати", каза ръководителят на екипа д-р Сун Йънг Ли. Тя препоръчва конкурсите да се организират с външни компании за човешки ресурси, за да се избягват подобни решения.

Това ли са лицата на най-красивия мъж и най-красивата жена в света?

Учените основават изводите си на четири експеримента със 870 доброволци. Те са участвали в игри, в които е трябвало на наемат някого на работа, като са имали повече от един кандидат.

Източник: БТА