Заради неплатени сметки може да затворят Божи гроб
Заради неплатени сметки може да затворят Божи гроб / снимки: Reuters, архив

Заради неплатени сметки за вода вратите на най-голямата забележителност в Йерусалим - Църквата на Божи гроб, може да бъдат затворени, съобщи в. „Джерузалем пост”. Гръцката патриаршия, която управлява храма, натрупала неплатени сметки за вода към компанията „Хагихон” в размер на 9 млн. шекела (2,3 млн. долара).

Сметките на патриаршията били замразени от властите по искане на компанията. Духовниците, от своя страна, отказват да погасят дълга с довода, че църквата им никога не е плащала за вода през вековете - нито на кръстоносците, нито на арабите, нито по времето на Османската империя, нито след нея.

През 1969 г. след Шестдневната война тогавашният кмет на Йерусалим потвърдил това правило. Само че доста години по-късно водоснабдяването минало в ръцете на частна фирма. Нейният счетоводител не бил добре запознат с историята и завел съдебен иск срещу патриаршията, посочва БГНЕС. Отците пък със съжаление признават, че нямат документ, който да ги освобождава от плащането на вода.

Архиепископ Аристархос вече е писал писма по проблема и до президента Шимон Перес, и до премиера Бенямин Нетаняху. Надеждата на свещениците, служещи в построения през IV в. храм е, че ще им помогнат „Бог и добри хора”.

Заради неплатени сметки може да затворят Божи гроб
netinfo